Европейско по футбол за сефте с 24 тима! Кой е с най-много участия и кой е новак

Спорт | 11 юни 2021, петък / 12:00| Показвания:Предстоящото Европейско първенство ще бъде 16-о поред и не е изненадващо, че няма отбор, класирал се за всичките финални фази на надпреварата. През годините регламентът и броя участници е бил променян, което допринася за казаното по-горе. И все пак къде се намират всичките 24 участници на предстоящия шампионат?

Страната с най-много участия на Европейско първенство е Германия. Бундестимът се явява цели 12 пъти, което включва и период като Западна Германия (1972-1988 г.). Германците участват за първи път именно през 1972 г., когато и печелят първата си от три титли. Оттогава насетне са постоянна величина и не пропускат нито едно издание на турнира. Те печелят трофея през 1980 и 1996 г., а губят през 1976, 1992 и 2008 г. 

На второ място по участия е Русия и нейният предшественик СССР с 11 пъти. Съветският съюз печели трофея в дебютното издание през 1960 г., но след това губи в три случая - през 1964, 1972 и 1988 г. Най-доброто участие на Русия пък е достигането до полуфиналите през 2008 г. 

С двуцифрени участия на европейски финали е и селекцията на Испания с 10. "Ла Роха" печели купата при дебютното си участие през 1964 г. и в два поредни случая - 2008 и 2012. Испанците губят спора за трофея през 1984 г. 

На цели шест други страни също им предстои десето участие на еврофинали, но до момента все още са с 9. Това са Италия, Франция, Англия, Нидерландия, Хърватия и Чехия. 

Италианците участват за първи път през 1968 г. Тогава те са домакини и печелят първата си и до момента единствена Европейска купа. "Адзурите" губят финалите през 2000 и 2012 г. 

Франция е домакин на първите финали през 1960 г., но трябва да чака до 1984 г., за да триумфира. "Петлите" имат и още една победа през 2000 г. Единствената им загуба във финал е на последното домакинско европейско - през 2016 г., когато паднаха от Португалия във финала. 

Англия участва на своите първи европейски финали през 1968 г. като световен шампион. "Трите лъва" обаче са спрени от Югославия и късния гол на Драган Джаич. Впоследствие англичаните побеждават Съветския съюз в спора за третото място, което си остава и най-доброто им постижение. На домашните финали през 1996 г. фазата на полуфиналите още веднъж е достигната. Този път Германия след изпълнения на дузпи е крайният победител. 

 Нидерландия дебютира през 1976 г. и достига своя звезден миг през 1988 г. "Лалетата" побеждават СССР с 2:0 за единствения си значим международен трофей във витрината. 

В деветте участия на Хърватия влиза и периодът им в Югославия (1960-1984 г.). Тя достига до мача за трофея през 1960 и 1968 г, но губи и двата пъти. Първо от Съветския съюз след продължения, а след това и от Италия при единственото в историята преиграване на европейски финал. Като самостоятелна държава най-доброто представяне на Хърватия е достигането до 1/4-финалите. Това се случва на два пъти - през 1996 и 2008 г. 

Подобно на Хърватия и Чехия не участва изцяло като самостоятелна държава при деветте си досегашни достигания до еврофинали. Първите три пъти тя го прави като Чехословакия, а през 1976 г. става шампион. Това се случва срещу Западна Германия, когато Антонин Паненка "изобретява" най-популярния начин за изпълнение на дузпа. Чехия изненадва всички, достигайки до финала и през 1996 г., но губи от Германия с 1:2 след "златен гол" на Оливер Бирхоф. 

Украйна и Дания са държавите с 8 участия до момента. Украинците, разбира се, също са част от СССР, но като самостоятелна страна се класират за финалите едва за трети път. През 2012 г. бяха домакини заедно с Полша и записаха първата си победа. И в двете си участия обаче не успяват да прескочат груповата фаза. 

Дания от своя страна може да се похвали като един от европейските шампиони. "Червения динамит" спечели финала срещу Германия през 1992 г., въпреки че не се класира по право за шампионата. Югославия обаче беше изхвърлена заради войната в региона. Така се отвори място за датчаните, която написа една от най-паметните страници в историята на европейския футбол.  

Настоящият европейски първенец Португалия е със 7 достигания до еврофинали. Това се случва за първи път през 1984 г. Най-големите успехи обаче са достигнати през новия век. През 2004 г. като домакин "мореплавателите" губят шокиращо спора за трофея от Гърция (0:1). На последното Европейско първенство компенсираха с победа над Франция с 1:0 след продължения. Да не забравяме, че Кристиано Роналдо и компания са и настоящия носител на трофея от Лигата на нациите. 

С 6 участия на финали на Стария континент е винаги коравият отбор на Швеция. Най-доброто, с което "Тре кронур" може да се похвали е достигането до 1/2-финалите на домашното първенство през 1992 г. През 2004 г. шведите стигат до 1/4-финалите. 

На предстоящото първенство Белгия е сочен за един от фаворитите, но не така стоят нещата в исторически план. "Червените дяволи" имат 5 участия на еврофинали. Най-доброто им представяне е загубеният мач за титлата срещу Западна Германия през 1980, а имат и трето място през 1972 г. През това лято може и да подобрят тези постижения. 

Турция, Швейцария, Словакия и Северна Македония имат по четири участия. Македонците естествено ще направят дебют като самостоятелна държава, но все пак участват като част от отбора на Югославия на финалите през 1960, 1968, 1974 и 1984 г. 

Що се отнася до другите ни съседи - турците, предстоящото Евро 2020 може да се окаже добро. Най-силното първенство на тима е през 2008 г., когато са достигнати полуфиналите. За първи път турският тим се класирва и за две поредни европейски първенства.

Швейцария се утвърди като постоянно присъствие на големи първенства в изминалото десетилетие. "Кръстоносците" бяха домакините заедно с Австрия през 2008 г., а едва осем по-късно записаха и най-силното си представяне - 1/8-финал. 

Словакия подобно на Турция също се класира за първи път на два поредни европейски първенства. Словаците има три участия като Чехословакия, но едва през 2016 г. се изявиха сами. Не се справиха никак лошо, след като също достигнаха до 1/8-финал. 

Полша и Унгария са страните с 3 участия до предстоящото Евро 2020. Поляците ще участват за четвърти пореден път. През 2008 г. записаха едно равенство. Четири години по-късно пред родни фенове направиха само два хикса. На последния шампионат стигнаха до 1/4-финал. Докъде ли могат да достигнат през това лято?

Унгарците отдавна не са онази сила от първата половина на двадесети век. "Маджарите" все пак имат трето и четвърто място на Европейско първенство. Бронзовите медали са спечелени през 1964 г., но са загубени през 1972 г.  

Австрия и Шотландия рядко попадат на европейската сцена, но това лято ще имат шанс за изява. Австрийците участваха за първи път през 2008 г., когато бяха домакини заедно с Швейцария. През 2016 г. също успяха да се класират, но и в двата случая не успяха да запишат успех, а само по едно равенство. Шотландците се класираха за първия си голям форум през този век. Двете им участия през 1992 и 1996 г. ще се запомнят с по една победа всяко. 

Така достигаме до най-неопитните отбори на Евро 2020, ако не броим горе споменатата Северна Македония. Това за Уелс и Финландия. "Драконите" изненадаха всички при дебюта си преди пет години, когато достигнаха до полуфиналите. Тогава записаха победи над Словакия, Русия, Северна Ирландия и Белгия. 

Финландия пък е абсолютния дебютант. Скандинавците нямат и участие на Световно първенство. До Евро 2020 достигнаха след 6 победи и 4 загуби в квалификационна група "J", където беше и Италия. Финландците определено ще бъдат следени със симпатии от неутралните фенове.   


Тагове: Евро 2020

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси