Новата наредба за дивото къмпингуване: Обявиха обществено обсъждане

Новата наредба за дивото къмпингуване: Обявиха обществено обсъждане
A A+ A++ A

Екоминистерството обяви едномесечно обществено обсъждане по проекта на нова наредба за къмпингуването. То позволява палатки, кемпери и каравани да бъдат поставяни по Черноморието извън категоризираните къмпинги. В това число попадат и границите на защитени територии и резервати, с което не са съгласни кметове на черноморски общини. 

Красимир Мавров почива всяко лято край плаж "Вромос" край Черноморец, разказва репортаж на тв BulgariaOnAir. В този лагер той ще живее до август.  Цената от 60 до 120 лева дневен престой в регламентираните къмпинги е скъпа за семейството му, затова той предпочита дивото къмпингуване.
 
"Там на 20 квадрата има три каравани, а ние тук спазваме правилата да сме на разстояние. Дивото си е диво, организираното не ми харесва", каза той. 

Кметовете на повечето черноморски общини обаче са против промените в новата наредба за къмпингуването и настояват за задължително заплащане на минимални такси от къмпингуващите. 
 
"Депонирането на отпадъци отговарят общините, и респективно натоварват бюджета на самите общини. Другото нещо което е че обикновено дивото къмпингуване се осъществява през летния сезон, когато е сухо и когато е пожароопасно. тоест ние трябва да имаме правила които да оказват какво трябва да се случи ако възникнат пожари", посочи кметът на община Созопол Тихомир Янакиев.
 
Очаква се новата наредба да изисква задължителна регистрация на всички, които използват импровизиран къмпинг.
 
"Аз дефиниция за диво къмпиране все още не съм чул. Защото лично за мен въпроса е колко трае едно диво къмпиране? Защото ако човек си опъне палатката и три години е на едно място това диво къмпиране ли е? Колко хора могат да къмпират диво на едно място, в един имот?! Ако се съберат повече от 50-100 човека те също ли са дивокъмпиращи", обясни кметът на Община Царево Георги Лапчев.

Предвижда се обособяването на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани да се разрешава със заповед от кмета на общината за срок до 3 години, но само във времето от 1 май до 30 септември.
 
Още се обсъжда и кои ще са контролните органи, които ще проверяват дивите биваци по Черноморието.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »