40% от хората искат партиен кабинет, а 25 на сто - експертен

40% от хората искат партиен кабинет, а 25 на сто - експертен
A A+ A++ A

Входа на предизборната кампания има три ключови интриги, каза днес пред БНР управляващият партньор в социологическата агенция "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. Първата е коя политическа сила ще е първа. Тази интрига е факт заради малката дистанция между ГЕРБ и "Има такъв народ", която последното ни проучване показва", допълни Димитрова.

Според данните от него има минимална разлика от 2 процентни пункта между коалицията ГЕРБ - СДС и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", а бъдещият парламент ще е фрагментиран, като в него ще влязат 6-7 партии.

Социологът поясни, че при ГЕРБ е интересно дали ще намерят подкрепа извън т.нар. партии на властта, с които вече са си партнирали. Що се отнася до "Има такъв народ", големият въпрос според социолога е дали, ако станат първа политическа сила, ще имат достатъчна степен на доверие, за да реализират значителни реформи, които се очакват и с които обществото натоварва следващия парламент.

Втората интрига за Димитрова е съотношение между електорална подкрепа за партиите на протеста. Тя припомни, че на предишните партии и трите партии са влезли в парламента, но със сериозна дистанция помежду си. "Има индикации за възможно сближаване на позициите между тези три партии - най вече между "Има такъв народ" и "Демократична България", посочи социологът. Според нея по-близки резултати за партиите на протеста биха дали по-голям шанс за диалог след изборите.

40% от хората искат партиен кабинет, а 25 на сто експертен

Третата интрига за Боряна Димитрова е отношението на хората към различните варианти за правителство след изборите. Тя каза, че по тази тема има висока степен на поляризация и разделение в обществото, но все пак най-голяма подкрепа - около 40%, има вариантът да се състави политическо правителство с мандат на политическите сили. Димитрова поясни, че най-голяма подкрепа би имал кабинет, съставен от партиите на промяната.

Социологът каза също, че около ¼ от хората подкрепят възможността правителството да е близко по формула и вид до служебното. При този вариант във властта ще участва и БСП, поясни Боряна Димитрова. Според нея тази формула се струва много атрактивна за една част от хората въпреки случаите на "не много благоприятни за България подобни кабинети".

Служебното правителство открадна шоуто на партиите

Боряна Димитрова отбеляза и интересен парадокс - политическите партии са извън фокуса на медиите, които са се фокусирали върху работата на служебния кабинет. "Шоуто на Рашков и Минеков измести шоуто на Мая Манолова", обобщи тя.

Според Боряна Димитрова, ако партиите не успеят да привлекат отново вниманието на хората на терена на политическата конкуренция, активността на изборите може да малка

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »