КПКОНПИ на Цацаров с искове за запор за над 7 милиона лева

КПКОНПИ на Цацаров с искове за запор за над 7 милиона лева
A A+ A++ A

Антикорупционната комисия, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, предяви искове за 7 384 493, 82 лв., като в тях са включена и стойността на 22 недвижими имота, както и на моторни превозни средства.

Най-голяма е претенцията - 2 193 000 лв., към Румен Колев, предявена пред Окръжен съд – Силистра. Проверката на комисията срещу него е започнала след обвинение от прокуратурата, че е избегнал плащането на данъци в особено големи размери.

Общо 12 недвижими имота се претендират от Веселин Христов, Радмил Ранов и Мартин Малпаси, обвинени за ръководство (Веселин Христов) и участие в организирана престъпна група за производство на наркотици и финансови далавери. Исковите молби срещу Веселин Христов и Мартин Малпаси се внасят в Софийски градски съд, а срещу Радмил Ранов – в Окръжен съд – Кюстендил. Претенциите към Христов са за 932 056,24 лв., като в тях е включена и стойността на едноетажна жилищна сграда в София, идеални части от три апартамента и от един поземлен имот в столицата. Исковата молба срещу Малпаси е за 668 335,68 лв., а срещу Ранов – 505 658,23 лв.

В Окръжен съд – Варна се внася искова молба срещу Лиляна Марикина на стойност 609 086,19 лв. Тя е обвинена от прокуратурата като участник в организирана престъпна група, действала с користна цел. Марикина е притискала гръцки граждани да преведат пари на полицейски служител, за да се осуети наказателно преследване срещу техни роднини. Срещу другите двама обвинени от прокуратурата участници в организираната престъпна група комисията внася искови молби в Окръжен съд – Разград. От Данаил Илиев - обвиняем като ръководител на ОПГ, се претендира сумата от 229 244,89 лв., в която е включена и стойността на един недвижим имот и две моторни превозни средства. Обвинението към него е, че е склонявал към проституция. Искът срещу Диян Димов е за 102 075,58 лв., в който са включени 1 недвижим имот и 3 моторни превозни средства.

В Окръжен съд – Варна се внася иск срещу Живко Димов на стойност 228 538,66 лв., като се претендират и два недвижими имота и три моторни превозни средства. Обвинен е за участие в организирана престъпна група за разпространение на високорискови наркотични вещества.

Срещу братята Калин и Калоян Радулови се внасят искови молби в Окръжен съд – Монтана на обща стойност 36 390, 70 лв. Те са обвинени за лихварство и изнудване.

От Гюлнар Сали се претендира сумата от 211 133,01 лв. пред Окръжен съд – Силистра. В исковата молба е включена стойността на 4 моторни превозни средства. Сали е с обвинение за избягване на плащане на данъчни задължения в особено големи размери.

В Окръжен съд – Плевен се внася иск срещу Емил Шопов за 169 264,63 лв., като в него е включена и стойността на две моторни превозни средства. Шопов е обвинен за това, че е монтирал техническо средство на банкомат, за да извлече информация за съдържанието на дебитни и кредитни карти.

Срещу Асен Симеонов се внася иск в Софийски градски съд на стойност 353 049, 62 лв., а в сумата е включена и цената на един недвижим имот и автомобил. Проверката на КПКОНПИ срещу Симеонов е започнала след уведомление за повдигнати две обвинения от прокуратурата за това, че е участвал в организирана престъпна група за получаване на подкупи за издаване на решения на ТЕЛК, като в групата са участвали и длъжностни лица.

В СГС се внася иск срещу Камелия Радева на стойност 448 200,97 лв. В качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) в София, тя не е подала в срок годишната си декларация по ЗПКОНПИ. В такива случаи законът предвижда пълна имуществена проверка. Стойността на исковата молба е равна на установеното несъответствие между имущество и доходи.

#Сотир Цацаров #КПКОНПИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »