Мангъров: Едни лекари са с 2000 лева заплата, други - с 30 000! Кацаров прави глупости

Мангъров: Едни лекари са с 2000 лева заплата, други - с 30 000! Кацаров прави глупости
A A+ A++ A

Предложението на министър Кацаров да отпаднат лимитите за болниците ще зарадва много ръководители на лечебни заведения, най вече частните. Това заяви доц. Атанас Мангъров по време на пресконференция на АБВ.

Лимитите се въведоха, защото Здравната каса се източваше. Трябва да се раздели плащането на труда, подчерта той. Според Мангъров медицинския труд трябва да се обезпечи спрямо натоварването и квалификацията им. Най-голямата злина е, че парите следват пациента. Болниците не са автосервизи - те са лечебни заведения.

Те са като пожарните - когато има много пожари, трябва да се плаща повече. (...) Трябва да се определи от колко лекари, санитари и медицински служители имаме нужда, защото в момента има огромен дисонанс. Лекарите получават масово между 1000 и 2000 лева, а други по - 20 000 - 30 000 лева на месец.

Не съм фен на Кантарджиев, но Кацаров забърка кашата, която сега ние сърбаме. Това призна още доц. Атанас Мангъров.

Той посочи, че има множество нередности покрай престоя на пациенти в болници заради дълги клинични пътеки.

"Кацаров поиска личните лекари да не са постоянно на разположение. Личните лекари са създадени като институция. Те трябваше да наемат други хора, да наемат сестри, за да осигурят дежурства 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Първоначално се мислеше, че получават добри възнаграждения. По-късно стана ясно, че не получават нищо. (...) По време на пандемията личните лекари излязоха от играта", допълни Мангъров.

Промяната на цените на клиничните пътеки няма да доведе до нищо, глупост е. Фокусите, които се правят, са да се изкарват повече клинични пътеки, като по този начин да има по-високи възнаграждения. Трябва да има фиксирано заплащане на медицинския труд, а не да се разчита на пътеките, категоричен бе Мангъров.

#Атанас Мангъров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »