Могат ли слушалките да ни създадат проблем с ушите?

Могат ли слушалките да ни създадат проблем с ушите?
A A+ A++ A

Разходка сред природата със слушалки на ушите – звучи привлекателна идея за почивка. Това обаче може да създаде проблем на слуха. Според неотдавнашно проучване високите нива на шум могат да повлияят на загубата на слуха в бъдеще.

Децата и тийнейджърите са изложени на най-висок риск, ако често слушат музика, надвишаваща 70 децибела.

Представител на Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че около 50 процента от хората на възраст между 12 и 35 години са изложени на риск от загуба на слуха поради продължително и прекомерно излагане на силни звуци като музика, чута чрез лични аудио устройства.

„Широката общественост не разбира, че значителната загуба на слуха не е част от нормалното здравословно стареене, а до голяма степен представлява загуба на слуха, причинена от шум“, казва пред healthline.com д-р Даниел Финк

Той сравнява това недоразумение с погрешното схващане, че дълбоките бръчки и пигментацията на кожата са част от нормалното стареене, докато те до голяма степен представляват слънчеви или UV увреждания.

„По същия начин, без излагане на силен шум, трябва да можем да чуваме и до дълбока старост, нещо, което обикновено не е вярно в индустриализираните общества“, каза д-р Финк.

Според него в началото на 40-те си години днешните младежи ще бъдат толкова слабочуващи, колкото техните баби и дядовци в 70-те и 80-те години.

В допълнение към загубата на известна способност за комуникация, загубата на слуха е свързана и с когнитивния спад.

Според проучване от 2011 г. на Trusted Source, хората, които имат загуба на слуха, са изложени на риск от развитие на деменция. Хората с лека загуба на слуха имат почти два пъти по-висок риск в сравнение с останалите. Тези с умерена загуба имат три пъти по-висок риск, а тези с тежка загуба - петкратен риск.

Мери Л. Карсън, лицензиран клиничен аудиолог, също смята, че хората с нелекувана загуба на слуха с течение на времето са изложени на по-висок риск от деменция.

Тя добавя, че има някои обещаващи изследвания, които показват, че лечението със слухови апарати намалява риска от когнитивен спад и деменция.

„Въпреки това, както се казва в старата поговорка, „унция превенция струва половин килограм лечение“. Започването на по-добри навици за здравето на слуха сега може да бъде инвестиция във вашето дългосрочно здраве, не само чрез предотвратяване на загуба на слуха, но и намаляване на риска на когнитивен спад и деменция с напредване на възрастта“, казва тя.

#слушалки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"