Ромите без осигуровки ще се ваксинират безплатно, здравните власти започват информационна кампания

Ромите без осигуровки ще се ваксинират безплатно, здравните власти започват информационна кампания
A A+ A++ A

Все още битуват митове сред ромското население, че ако си приложат ваксини ще имат един куп странични действия. Ще използваме хора от шоубизнеса, както и духовниците, на които те подражават. Посещението до личен лекар няма да струва нищо на хора от малцинствата, дори и да не са здравно осигурени. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов. На брифинга беше и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Второто, което ще направим, е ваксинацията на тези лица да бъде безпроблемна. Да обясним, че могат да се ваксинират или в отворените пунктове, или при личните си лекари", добави той.

На брифинга стана ясно, че под 10 процента от ромите у нас са се ваксинирали. Зам-министър Златанов уточни, че целта на срещата е била да се изведат проблемите заради ниската имунизация сред ромското население и да се очертаят стъпки, чрез които да се увеличи имунизацията.

"Към момента е много подходящ периодът, ниска заболеваемост в страната, ваксини налични всякакви. И с цел да предпазим всички българи от една бъдеща вълна, много важно е хората да бъдат имунизирани".

Изводите са, че все още съществуват митове сред това население. Хората са уплашени, имат грешна представа, страхуват се от странични последствия.

Първата стъпка е за информиране на тези хора с вярна информация по различни начини - чрез хората, които те уважават и са авторитети сред тях, хора от шоубизнеса, на които те подражават, духовниците, които проповядват.

#роми #ваксини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"