8 500 деца са били използвани като войници в различни конфликти по света през 2020 г.

8 500 деца са били използвани като войници в различни конфликти по света през 2020 г.
A A+ A++ A

През миналата година над 8 500 деца са били използвани като войници в различни конфликти по света, а близо 2700 други са били убити. 5 748 пък са ранените. Това показват данните от годишния доклад на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за децата и въоръжените конфликти.

Той обхваща престъпления срещу деца като убийства, осакатявания, сексуално насилие, отвличанията, отказ на достъп до помощ и нападения срещу училища, болници и защитени лица, свързани с тях.

2020 г. е белязана от нарастващ брой тежки нарушения. Те са засегнали 19 379 деца, 14 097 от които са били момчета, 4 993 момичета и 289 деца с неизвестен пол. Проверените случаи на отвличане и сексуално насилие над деца са се увеличили драстично съответно с 90% и 70%.

Според доклада тежките нарушения засягат по различен начин момчетата и момичетата. Докато 85% от набраните и използвани като войници са момчета, то 98% от жертвите на сексуално насилие са момичета. Отвличанията, убийствата и осакатяванията също са засегнали по-сериозно момчетата.

Припомняме, че ООН е обект на критики от страна на редица дипломати, според които Саудитска Арабия и Израел упражняват натиск върху организацията през последните години, за да не попадат в „черния списък“. Израел никога не е бил включван в списъка. Саудитска Арабия пък беше извадена от него, само няколко години след като за първи път беше порицана за убийството и раняването на деца в Йемен.

В стремежа си да потуши споровете около доклада, публикуван за първи път през 2017 г. от Гутериш, той беше разделен на две категории. В едната са включени страните, които вече са въвели мерки за защита на децата, а в другата - тези, в които такива все още липсват.

Във втората категория тази година се намират Мианмар, заради убийства, осакатяване и сексуално насилие над деца, както и сирийските правителствени сили, пише bTV.

#деца #войници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"