От безплатни бонуси до затвор: Как държавите стимулират ваксинацията срещу коронавируса

От безплатни бонуси до затвор: Как държавите стимулират ваксинацията срещу коронавируса
A A+ A++ A

Властите на много страни взимат най-различни мерки, за да подтикнат жителите им час по-скоро да се ваксинират срещу коронавируса: провеждат томболи, предлагат на ваксинираните безплатна бира и коктейли, а в Лас Вегас дори откриват пунктове за имунизация край стриптийз клубовете.

Други държави решиха да действат по-радикално, въвеждайки задължителна ваксинация за някои групи граждани - така постъпиха и някои региони на Русия.

Томболи, пушки и марихуана

В САЩ като цяло нивото на ваксинация е много високо: поне една доза са получили вече към 65 на сто от хората, а над 40 процента - и двете. Жителите на редица щати обаче не искат да се имунизират. Анкети в Западна Вирджиния, например, сочат, че 28 на сто от населението не желаят ваксина.

Щатските власти правят опити да променят тези нагласи: някои прибягват до томболи. Губернаторът на Охайо заяви, че щатът всяка седмица ще разпределя чрез жребий сред новите ваксинирани награди от 1 милион долара, а на петима ученици ще плати изцяло следването в местен университет. Властите заявиха, че за седмица броят на ваксинираните между 30 и 74-годишна възраст е нараснал с 6 на сто.

Примерът на Охайо бе последван от Ню Йорк, но там главната награда бе увеличена на 5 милиона долара. Подобни томболи организираха също Мериленд, Колорадо и Калифорния. Властите в Западна Вирджиния освен пари и университетски стипендии предлагаха възможността да спечелиш камионетка, доживотен лиценз за лов и риболов, пушка или излет за уикенда в тамошен природен парк.

Щатската управа на Ню Джърси приканваше хората да се ваксинират, обещавайки чаша бира без пари, а Ню Йорк и Вашингтон раздаваха на имунизираните цигари с марихуана.

Крави, кокошки и злато

В други страни властите разиграваха сред ваксинираните по-екзотични лотарии. В Тайланд например се теглеха награди като златни накити, ваучери за магазини и дори тор. Най-добър резултат обаче дадоха мерките, взети в провинция Чианг Май - там печелившите получаваха крави и броят на желаещите ваксина тутакси скочи от стотици до няколко хиляди.

В Индонезия желанието за имунизация бе най-ниско сред възрастните хора. Там успяха да ги мотивират с кокошки - след инжекцията всеки вземаше по една жива птица.

Всички на ваксинация

Саудитска Арабия се реши на радикални мерки в борбата за колективен имунитет - на 7 май властите заявиха, че имунизацията ще е задължително условие за работа и на служителите в държавни агенции и предприятия, и на трудещите се в частния сектор. На 1 август влиза в сила забрана за посещения на държавни учреждения, обществени, културни и други прояви без ваксинационен сертификат.

До момента в страната с население около 34 милиона души са поставени вече над 16 милиона дози.

Филипините действаха още по-категорично. Президентът Родриго Дутерте заплаши отказващите ваксина с арест, нарече ги вредители и им препоръча да напуснат страната. Но според проучванията само една трета от филипинците смятат да се имунизират.

Отделните групи жители и заплахите с ограничения

В Европа темата за задължителна ваксинация на някои категории граждани е обсъждана неведнъж, но засега са малко страните, предприели тази стъпка. В Италия например ваксините са необходими за всички медицински служители, включително аптекарите, но правителството обеща да не планира мащабна задължителна ваксинация.

Подобни мерки може да вземе и Великобритания, където до момента са имунизирани едва 10 на сто от служителите в националното здравеопазване.

В Израел, където си поставиха ваксини над три четвърти от пълнолетните жители (един от най-високите дялове в света), властите не въведоха задължителна имунизация. Неваксинираните обаче бяха ограничени в посещаването на обществени места - барове, ресторанти, музеи, театри, хотели, спортни обекти и прояви

#коронавирус #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"