Бащите са незаменими фигури за детето! Ето петте причини

Любопитно | 28 юни 2021, понеделник / 08:40| Показвания:Татковците са са незаменими фигури в израстването на детето. Няма авторитет, който да замести мъжката фигура. Колкото и силна да е една майка, а знаем, че майките са способни на всичко в името на децата си, бащата е значим и незаменим в израстването и възпитанието на едно дете. Той може да даде много повече за развитието на детската психика, умения, разбирания, ценности, отколкото предполагаме.

Ролята на бащата се изразява в много аспекти. Според изследвания на Американската психологическа асоциация, бащината фигура има също толкова голямо и ценно влияние, както и майчината. Защо ролята на бащата е от такова голямо значение за детското развитие?
 
Бащите влияят на отношенията на децата с половинките им в бъдеще

Когато бащата присъства изцяло в развитието на детето от раждането до съзряването му и му дава положителен пример за взаимодействието между мъжете и жените, този модел се пренася по-нататък в живота на детето. Той засяга всички видове връзки – интимни, приятелски, съпружески, даже и колегиални.

В много случаи жените са привлечени от мъже, които пресъздават максимално излъчването и държанието на бащите им. В тях те припознават грижата и опората, която са имали, докато са пораствали. Добрият бащин пример е формиращ за избора на момичетата по-нататък в живота им.

Бащите играят роля в развитието на когнитивните и поведенческите умения на децата

Бащите са много добри приятели на децата си. Те са по-склонни от майките да играят с децата, да се смеят, да вършат щуротии заедно. Всички тези на пръв поглед незначителни дейности всъщност развиват много познавателните способности на децата, както и поведенческите им модели и начини за взаимодействие с другите деца.

Бащите влияят на емоционалната стабилност на детето

Това как детето се справя със стреса в живота си се определя до голяма степен от наличието на бащина фигура, както и от бащиния подход към детето. Децата, израснали в присъствие на бащина фигура в хармонична среда, са много по-стабилни психически и се справят по-качествено със стреса. По-рядко изпадат в нервни изблици и плач, отколкото децата, израснали без баща или с баща в лоша семейна среда, сочат данните от изследване на Американската психологическа асоциация.

Бащите подобряват самочувствието на децата

Бащите умеят да изграждат самочувствието и увереността на децата, без дори да го правят целенасочено. Татковците насърчават децата си да се изкачват по-нависоко на детската площадка, да се пускат по стръмната пързалка, без да се плашат, да тичат бързо или да карат колелото си по стръмен наклон. Всичко това, което е част от игрите на децата и бащите, има значение за изграждането на вяра в себе си у детето – че може да се справи с всяко предизвикателство в живота си.

Бащите учат децата си на съпричастност

Не само майките са „учителки“ по съпричастност заради нежната си женска природа. Бащите също са такива. Бащите дават пример на децата си как трябва да се грижат за любимите си хора и да бъдат тяхна подкрепа в трудни моменти. Това стимулира детето да се отнася с внимание към околните и да проявява емпатия и уважение към приятелите и любимите си хора в бъдеще.

Тагове: баща, татковци, деца

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси