Случай на Легионерска болест в Пазарджик

Случай на Легионерска болест в Пазарджик
A A+ A++ A

Пациент с доказана Легионерска болест се лекува в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик.

Това е първият случай за областта през тази година, а през миналата са били четири, съобщиха от лечебното заведение. 62-годишният мъж постъпва с висока температура -до 40℃, отпадналост и диария. При обективния преглед се установява и пневмония.

При болния е отхвърлена диагнозата COVID-19 със съвременните методи за диагностика - PCR. Диагнозата Легионерска болест е потвърдена в Националния център по заразни и паразитни болести в София.

Легионерската болест е остро инфекциозно заболяване, характеризиращо се с токси-инфекциозен синдром и тежка пневмония, с възможно развитие на дихателна недостатъчност и остър респираторен дистрес синдром. Причинява се от бактерии от род Legionella.

Легионелите са широко разпространени в природните водоизточници, където паразитират в свободно живеещи амеби. Те имат висока адаптивна способност и лесно колонизират изкуствени водни системи.

Механизмът на предаване на инфекцията е аерогенен, чрез вдишване на воден аерозол, съдържащ легионели. Етиологична диагноза е трудна само по клинични белези, затова се използват и други методи. Най-бърз и достъпен метод е изследването на урина за доказване на антиген.

Заболяването все още се подценява у нас и част от случаите остават неоткрити, коментира началникът на Инфекциозно отделение д-р Мария Пишмишева.

 

#болест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"