Пътуваме без PCR-тест само до 4 страни от Европейския съюз

Пътуваме без PCR-тест само до 4 страни от Европейския съюз
A A+ A++ A

Можем да пътуваме спокойно и без ковид-ограничения и документация до едва четири страни в Европейския съюз (ЕС), предавв сайта на Министерството на външните работи.

За да прекараме ваканцията си в някоя от останалите 22 държави членки, ще се наложи да си направим PCR или антигенен тест, да предоставим удостоверение, че сме преболедували COVID-19, или да разполагаме със сертификат за ваксинация.

Сред държавите, които дават "зелена светлина" за туризъм на своя територия, са Испания, Белгия, Румъния и Нидерландия. Ако сме решили да прекараме своята ваканция в Испания или Белгия, обаче задължително трябва да попълним PLF формуляр 48 часа преди пристигането си, в който вписваме свои лични данни, информация къде ще отседнем по време на престоя си, а също и такава относно ваксинационния ни статут.

Именно той се оказва универсален „паспорт“ за 14 страни в ЕС - Австрия, Португалия, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия, Швеция, Германия, Гърция, Естония, Италия и Кипър. Впечатление прави, че в част от тях можем да пътуваме още след първата доза от избраната от ваксина

От 1 юли на територията на ЕС влезе в сила Зеленият цифров сертификат, който ще съдържа информация дали дадено лице е ваксинирано срещу коронавирус, преболедувало ли e заразата и дало ли е отрицателен резултат от COVID тест. Предвидено е той да съдържа QR код с цифров подпис с цел защита срещу фалшифициране. Всички органи, издаващи документа, разполагат със свой собствен ключ за цифров подпис. За да могат те да бъдат проверени в целия ЕС, от Европейската комисия (ЕК) създават специализиран портал.

Така например в Хърватска дават сериозни специфики за сроковете, които трябва да спазим при влизане в страната с двудозова ваксина. След "Пфайзър", "Модерна" или "Гамалея" в страната може да се влезе между 22-рия и 42-рия ден от първата доза, а след "Астра Зенека" - между 22-рия и 54-ия ден от поставяне на първата доза. В случаите, когато са поставени 2 дози или една от "Джонсън и Джонсън", е наложително да са изминали 14 дни от поставянето на ваксината.

Същото се отнася и за Чехия, където в случай на ваксина от две дози трябва да са изминали минимум 22 дни и максимум 3 месеца от датата на поставянето на първата игла. В Португалия пък ще приемат и туристи, които разполагат с отрицателен резултат от тест за усилване на нуклеинова киселина. Границите на 14-те страни могат да бъдат преминати и след представяне на отрицателен COVID тест или документ за преболедуване.

Почивката в 7 държави - членки на ЕС - Полша, Малта, Дания, Ирландия, Латвия, Литва и Люксембург, пък ще бъде възможна единствено след предоставянето на отрицателен резултат от PCR или антигенен тест.

В случай че откажем да се подложим на някое от изследванията, полските власти ще ни поставят под 10-дневна карантина. Ако пък сме решили да прекараме своята лятна почивка в Ирландия, ще трябва да се „въоръжим“ с отрицателен резултат от PCR тест. В противен случай подлежим 14-дневна хотелска карантина, в случай че откажем да отседнем и в някое от COVID местата за настаняване, подлежим на глоба от 2500 евро или шест месеца затвор. Пътниците, които се налага да прекарат 2 седмици в изолация в хотел, следва да си направят предварителна резервация за настаняване в определените карантинни хотели и да заплатят престоя си сами още преди настаняването. Най-сериозни се оказват здравните изисквания в Унгария, където все още не може да се пътува с цел туризъм, а единствено по неотложни причини.

От днес България също въвежда нови правила за влизане у нас. Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви вчера, че държавите ще бъдат разделени на няколко зони спрямо заболеваемостта - червена, оранжева и зелена. Той посети граничния пункт Калотина ден преди проверката на ваксинационните сертификати да започне да се прави и с четец. “Списъкът на страните ще се обновява веднъж седмично така че хората да имат предвидмост, да не е както беше досега - министърът издава една заповед и казва от утре тези страни така, пък другите така", коментира той.

Междувременно организации, представляващи най-големите авиокомпании и летища в Европа, се опасяват, че лошата координация при въвеждането на европейския COVID сертификат ще доведе до хаос по летищата, а пътниците ще чакат с часове на опашки, предава Ройтерс.

Международният съвет на летищата, организацията "Авиокомпании за Европа" и Международната асоциация за въздушен транспорт смятат, че единственият начин да бъдат избегнати огромни опашки и закъснения през пика на летния сезон е ваксинационните сертификати и пътническите формуляри да бъдат обработвани дистанционно, преди пътникът да пристигне на летището. Сред останалите им предложения е проверките да се правят само в страната, от която туристът тръгва, а не в тази, в която пристига. Националните правителства пък трябва да предоставят оборудване за четене на кюар кодовете.

#ЕС #PCR

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"