Стойчо Кацаров изнесе силно тревожни статистики за това какво е надробил коронавируса у нас

Стойчо Кацаров изнесе силно тревожни статистики за това какво е надробил коронавируса у нас
A A+ A++ A

Лятото е най-подходящото да положим едно национално усилие да излезем от тази ситуация на пандемия – а то се свежда до нещо простичко, доказало се вече – да се ваксинират повече хора. Това заяви на среща с представители на Обществения съвет служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Целта е повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините.

„Дадохме ужасяващи жертви на тази пандемия. През последните 30 години средната продължителност на живот в нашата страна се увеличи с близо 5 години. Само за миналата година тя е намаляла с година и половина“, каза в началото на брифинга министър Кацаров.

По думите му е измамно спокойствието, на което се наслаждаваме през летните месеци, защото епидемията не е в контрола ни и ние не сме застраховани от нова вълна – дори не можем да прогнозираме кога ще дойде тази вълна, сега през лятото или през есента.

Според него няма нужда да се принуждават хората да се ваксинират.

„Само частично е вярно обаче, че това е личен и доброволен акт, защото той засяга много други хора. Тук не става въпрос само за твоето лично здраве, носиш отговорност освен за себе си, носиш отговорност за много други хора. Затова не е само личен акт, затова е нещо, което може да бъде определено като национална кауза и като национално усилие. И в този смисъл приносът на всеки един е важен“, категоричен беше министър Кацаров.

Проф. Красимир Гигов каза, че Ваксинационният щаб е изпълнил своята дейност по отношение на получаване, дистрибутиране, организация на ваксиниране, но явно се стига до един таван на изпълнение.

„В момента ваксинираните са около 1 700 000 души, което е съвсем малко и трябва да се търсят нови начини за достигане до обществото. Освен ваксинацията няма друго средство в момента, което да ни предотврати една пандемична обстановка“, каза той.

#Стойчо Кацаров #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"