Скуадра Адзура видя сметката на Белгия и е на 2 крачки от мечтата за трофея от Евро 2020

Скуадра Адзура видя сметката на Белгия и е на 2 крачки от мечтата за трофея от Евро 2020
A A+ A++ A

Италия се справи в зрелище с Белгия с 2:1 във втория 1/4-финал на Евро 2020 на "Алианц Арена" в Мюнхен. "Адзурите" изиграха смел двубой и поведоха с голове на Николо Барела (31) и Лоренцо Инсиние (44). В продължението на първата част Ромелу Лукаку реализира от дузпа, отсъдена за нарушение на Ди Лоренцо срещу Жереми Доку. 

Селекцията на Роберто Манчини напълно заслужено продължава напред, след като надигра своя опонент в по-голямата част от мача. Белгийците изглеждаха по-уморения от двата отбора и разчитаха предимно на енергичния Жереми Доку по лявото крило. Пред Ромелу Лукаку се откркиха твърде малко възможности, а Кевин Де Бройне нямаше този ефект върху играта, на който "червените дяволи" се надяваха.

Италия продължава серията си без загуба на 32 мача и се класира на полуфиналите на първенството. По този начин "адзурите" достигат до тази фаза на голям турнир за първи път от 2012 г., когато играха финал на европейското първенство. Белгия пък още веднъж си тръгва на 1/4-финал, след като на турнира във Франция преди пет години загуби от Уелс (1:3).

Така вече е ясен първият полуфинал на Евро 2020 - Италия срещу Испания. Срещата е на 6 юли на "Уембли" и противопоставя финалистите от 2012 г. Тогава Испания спечели с категоричното 4:0.

Двубоят започна във високо темпо с опити на Белгия да преодолее италианската отбрана с дълги топки към Ромелу Лукаку и атаки по крилата. Селекцията, водена от Роберто Манчини също опитва директен подход към вратата на Тибо Куртоа, но постепенно започна по-търпеливо да разиграва.

Леонардо Бонучи вкара топката в мрежата на Куртоа след 13 минути игра, но голът не бе зачетен заради засада. При изпълнението на статичното положение от Лоренцо Инсиние негов съотборник бе зад отбраната на Белгия, а после топката достигна до Бонучи.

Кевин Де Бройне застраши вратата на Донарума в 22-та минута, след като стреля опасно от границата на наказателното поле. Италианският вратар обаче изби топката в ъглов удар. Три минути по-късно и Лукаку опита късмета си с техничен удар по земя, но Донарума спаси с една ръка.

Италия отговори с нахлуване в наказателното поле на Куртоа от страна на Леонардо Спинацола в 26-та минута. Секунди по-късно изстрел на Лоренцо Инсиние мина над вратата.

След половин час игра Италия излезе напред с гол на Николо Барела. Защитник на Белгия сбърка при изнасянето на топката и тя бе открадната от Марко Верати. Полузащитникът намери Барела, който с удар по диагонала не остави шансове на Тибо Куртоа. 

Федерико Бернардески също обстрелва белгийската врата в 41-та минута. Шутът му от разстояние премина в близост до лявата греда на Куртоа, който най-вероятно щеше да спаси, ако имаше нужда.

Предимството на Италия в тези минути даде резултат още веднъж и Лоренцо Инсиние отбеляза втори гол в 44-та минута след страхотен изстрел от разстояние в типично негов стил. Топката намери горния ляв ъгъл на вратата, пазена от Куртоа и даде сериозен аванс на "адузурите".

Точно преди паузата обаче Джовани Ди Лоренцо извърши нарушение в наказателното поле срещу Жереми Доку и съдията Славко Винчич отсъди дузпа. Ромелу Лукаку прати Донарума в грешния ъгъл и намали изоставането на Белгия - 1:2.

Италия започна по-активно и второто полувреме, като Федерико Бернардески стреля неточно към вратата на Куртоа, а Лоренцо Инсиние не спираше да тормози белгийската отбрана по лявото крило. 

Фаулираният за дузпата Жереми Доку направи добър пробив отляво в 55-та минута, но подаването му по земя бе пресечено от Джанлуиджи Донарума.

След точно час игра Белгия организира страхотна контраатака. Жереми Доку проби отляво, подаде към Де Бройне, който сви към далечната греда за Лукаку. Ударът на нападателя бе блокиран от Спинацола, а впоследствие футболистът на Интер не уцели топката за добавка. 

В 66-та минута Леонардо Спинацола завърши поредна отлична атака на Италия, след като взаимодейства с Инсиние по лявото крило. Ударът му обаче бе неточен. Три минути по-късно и Инсиние стреля, а този път Куртоа изби.

Белгия организира още една добра контраатака, която едва не доведе до изравняване на резултата. Ромелу Лукаку и Торган Азар се разминаха с допката, която бе опасно подадена от резервата Насер Шадли. 

Десет минути преди края Жереми Доку продължи да тормози отбраната на Италия. Неговият изстрел от разстояние обаче мина покрай вратата.

#Евро 2020 #Белгия #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"