Цените на парното и тока ще продължат да растат, прогнозират експерти

Цените на парното и тока ще продължат да растат, прогнозират експерти
A A+ A++ A

Парното, топлата вода и токът поскъпнаха само преди дни. Топлото с между 4 и 23 процента, а електричеството за бита средно с 4,4 на сто. 

Оправдано ли е това покачване на цените, как ще засегне джоба ни и можем ли да очакваме и още увеличения след няколко месеца? 

В студиото на "Събуди се" енергийния експерт Васко Начев заяви, че стойностите на покачването не са съвсем реални, защото това е бил екзистенциалния минимум на повишение, както електроенергията, така и топлинната енергия. Той смята, че би трябвало повишението на цените да е по-значително, като се има предвид състоянието на световните пазари и цената на нефта и газа. 

Експертът призна, че всяко качване на цените е изключително неприятно, но фактите не могат да бъдат променени и добави, че в следващите няколко години промяна към добро няма да има. Той предупреди, че ефектите и негативите от COVID ситуацията тепърва ще се изразяват и още дълго ще отшумяват, като потребблението на електроенергия ще достигне нивата си отпреди пандемията през 2028 година.

В предаването икономическият съветник към КТ "Подкрепа" Ваня Григорова заяви, че като потребител новити цени не й се струват реални, но призна и подкрепи Васко Начев, че цените е трябвало да бъдат по-високи, защото не са включени редица разходи в ценообразуването, с което се цели пазене на потребителя, макар че за повечето българи всяко увеличение на цени е бич.

Тя подчерта, че, както винаги, цените се вдигат през лятото, когато няма голямо потребление, за да не се усети веднага ударът, който ще удари с пълна сила през октомври.

Ваня Григорова алармира, че повишенията няма да спрат, особено след преминаването на тецовете на газ. За нея повишаването на цените ще продължава заради либерализацията на енергийния сектор, както и отказът от въглища в България.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »