ГЕРБ на брифинг: Кабинетът на Янев тайно е решил да вдигне данъците с 50 процента

ГЕРБ на брифинг: Кабинетът на Янев тайно е решил да вдигне данъците с 50 процента
A A+ A++ A

Служебното правителство тайно е решило да вдигне корпоративния данък от 10 на 15%. Това обявиха от ГЕРБ на извънредна пресконференция. 

Опитът научил зам.-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев, че когато много се говори, най-важни са моментите на тишината. Той добави, че служебното правителство е временно и не следва да се занимава с дългосрочни решения, особено такаива, които следва да се вземат от Народно събрание, каквото в момента няма. 

"Откъде българските граждани, предприемачи, работещи трябва да научат, че правителството се е присъединило към инициатитава на Г-7 за повишаване на данъците? Откъде трябва да го научат? От напоително интервю на финансовия министър, от брифинг след заседание на Министерския съвет, от прессъобщение? Нито едно от споменатите комуникационни жанрове. И най-наблюдателните представители на бизнеса могат да го научат от сайта на OECD", каза Дончев.

Александър Иванов поясни, че става въпрос за Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Тя публикувала списък на 1 юли, в който от ГЕРБ "с интерес" открили, че фигурира България.

Доста европейски държави не фигурирали там - Унгария, Ирландия, Естония, "да не ги изреждам всичките". Това бил списък на държавите, които са съгласни да се повиши корпоративният данък на минимална ставка от 15%. 

"Да припомним, че в България корпоративният данък много години е 10%, т.е. за българския бизнес, всички работещи това значи минимално 50-процентно увеличение на данъка", каза от своя страна Александър Иванов. 

Така служебният кабинет подкрепил световната инициатива за по-високия данък. Това станало с т. 17 от дневния ред на 30 юни. Никой обаче не заявил това. Нямало обществени обсъждания, нямало консултации и със синдикати и работодатели. Липсвала и оценка за въздействието върху българския бизнес, върху инвестиционния климат, върху всеки български гражданин. 

ГЕРБ открили информацията с доста усилия. 

"Финансовият министър защо не даде пресконференция - да осветли това свое решение? Защо, по кой коридор, в коя стаичка, кой го е притиснал да прокара своето, така да кажем, решение на Министерски съвет, забележете под 17-а точка, толкова важна точка за цялото българско общество и за българската икономика е повишаването на данъците. Финансовият министър е длъжен да даде този отговор. Също така и служебният премиер, а може би и президентът Радев, който подкрепя това решение да се вдигат данъците в България с минимум 50%, без обществен дебат, подчертавам", каза още Александър Иванов. Той попита така ли се изпълнява приоритетът прозрачност, обещан от служебния кабинет. 

Деница Сачева каза от своя страна: "На практка е взето едно еднолично решение без национален дебат; едно решение, което е непочтено, най-малкото защото е непрозрачно и решение, което е непрофесионално."

Това било дело "на сегашната партийна коалиция прерасне в коалиция, която се готве да прерасне в управляваща коалиция коалицията между между БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!""

Вдигането на данъци сега означавало по-малко работни места, повече безработица, по-малко инвестиции. 

"Със сигурност това, което можем да кажем, е, че ако се вдигне корпоративният данък с 50%, това означава 1,250 млрд. лв, да бъдат взети от бизнеса, и на практка бизнесът да не може да ги реинвестира, да не може да ги използва за увеличава на доходите, да не може да ги използва за създаване на нови работни места, за подобряване на условията на труд", добави Сачева. 

Може би това бил скрит сценарий, защото всички опоненти на ГЕРБ давали изключително щедри социални послания и дори утопични обещания. Те не били възможни, ако не се вдигат данъците и осигуровките.

"От едната страна е пълната тишина, от другата страна е логореята. Служебното правителство е вербално свръхактивно", изкоментира Томислав Дончев. 

По-съществен обаче бил въпросът защо има тишина с инициативата за вдигане на корпоративния данък. 

От ГЕРБ настоявали да се чуят мненията по въпроса на синдикатите и работодателите. Такъв въпрос обичайно се разглеждал след месеци консултации с тях. 

Освен това всички основни политически партии също трябвало да вземат отношение по темата. ГЕРБ били против вдигане на данъците. 

Президентът Румен Радев също било редно да излезе с позиция като "принципал" на служебното правителство. 

Тома Биков пък каза от своя страна, че на фона на тази тишина имало много силен шум от страна на "един много объркан човек", който бродел в българския ефир в последните два месеца. Това бил Бойко Рашков - вицепремиер и вътрешен министър в служебния кабинет. 

#ГЕРБ #Стефан Янев #Тома Биков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници