Рашков ще сезира ВСС за нарушения, извършени от Гешев

Рашков ще сезира ВСС за нарушения, извършени от Гешев
A A+ A++ A

Вътрешният министър Бойко Рашков ще сезира Висшия съдебен съвет (ВСС) за нарушения, извършени от главния прокурор Иван Гешев.

Това обяви днес МВР-шефът пред БНР, но заяви, че няма очакване кадровият орган на съдебната власт да предприеме някакви действия и сигналът му целял да покаже безполезността на този състав на ВСС.

Рашков каза още, че следващият парламент трябва да направи радикални реформи в прокуратурата, които да премахнат субординацията и зависимостта на прокурорите от горестоящите и от главния прокурор. По думите му това не изисква свикване на Велико Народно събрание. Отделен според него е въпросът за нарушенията, които са допуснали определени прокурори и за тях е нужна реакция на ВСС.

„Трябва да се предприемат незабавни кадрови мерки по отношение на редица прокурори в нашата страна, които са допуснали нарушение на закона, които са уронили престижа на съдебната власт и те трябва да бъдат отстранени от ВСС, който вече няколко години безучастно гледа какво става в прокуратурата и не си изпълнява ролята на висш орган на съдебната власт. Ако той не се справи, а няма изгледи да се справи, тъй като не виждам воля в този състав, това трябва да се направи от следващ ВСС, в който трябва да влязат достойни хора, които ще реагират на безобразията, които например прави един главен прокурор на държавата“, каза Рашков и уточни, че не говори само за нарушения на етичните правила.

#Гешев #Рашков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"