ТЕЛК-овете остават без промяна, Тристранката не успя да се споразумее по темата

ТЕЛК-овете остават без промяна, Тристранката не успя да се споразумее по темата
A A+ A++ A

Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ не постигна консенсус по предложени промени в наредбата за медицинската експертиза. Представителите на синдикатите не изразиха подкрепата си към направените предложения. Останалите членове на НСТС подкрепиха предложенията.

В проекта за изменение на наредбата се предвижда за над сто състояния и заболявания пациентите да получат пожизнено процент за нетрудоспособност и да не се налага да се явяват за преосвидетелстване на всеки три години. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на извънредното заседание на НСТС. Освен тези, свързани със загуба на орган или с трансплантация, които ще останат пожизнени, се предвижда хората с онкологични заболявания пожизнено да получат степен на увреждане 50 на сто, посочи Кацаров, цитиран от БТА.

По думите му страдащите от фамилни заболявания, каквато е муковисцидозата, също би трябвало да не се преосвидетелстват.

Има и заболявания, които според медицинската наука са достигнали до степен, от която са необратими – усложнения в резултат на диабет тип 1, допълни още Кацаров. С предложените промени ще се постигне облекчаване на пациентите, облекчаване и на бюджета на НЗОК, допълни още той.

Предложените промени предвиждат да се даде възможност на хора с няколко заболявания, независимо от вече определена пожизнена неработоспособност, по всяко време да могат да поискат преосвидетелстване на придружаващо заболяване, ако е в негов интерес, посочи още министър Кацаров.

#ТЕЛК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"