По италиански: Скуадрата е на финал на Евро 2020 с късмет и драма при дузпите с Испания

По италиански: Скуадрата е на финал на Евро 2020 с късмет и драма при дузпите с Испания
A A+ A++ A

Италия късметлийски и с много желание надви държащата топката Испания след дузпи и стана първият финалист на Евро 2020. Двата тима не успяха да се победят в редовното време и продълженията, след като завършиха 1:1 в полуфинал №1 от Евро 2020 на "Уембли". При дузпите Скуадрата вкара четири, докато Испания само три. За "адзурите" Мануел Локатели пропусна първата дузпа, а след това Дани Олмо стори същото. Решителоното спасяване на Донарума дойде при удара на Алваро Мората. Жоржиньо реши всичко в последната дузпа за италианците.

В 60-та минута Федерико Киеза даде преднина на соя тим с майсторски гол в далечния ъгъл на Унай Симон по диагонала с вътрешен фалц. Той завърши бърза контраатака и не остави шансове на вратаря с техничния си удар. В 80-та минута влезлият от пейката Алваро Мората изравни резултата с удар по земя отблизо с левачката в близкия ъгъл. Той направи двойно подаване с Дани Олмо и завърши хладнокръвно.

Първата възможност в мача дойде за Италия след само 3 минути, когато Николо Барела уцели гредата, след като излезе от дълбочина. Полузащитникът обаче се оказа в засада и ситуацията няма да попадне в статистиката.

В първите 10 минути Испания владее повече топката, но италианците умишлено изчакват съперника, играят агресивно в защита и чакат удобен момент за контраатака. Селекцията на Луис Енрике пък прави това, което умее най-добре - разиграва търпеливо и бързо с едно-две докосвания.

Именно след едно такова разиграване Педри намери Оярсабал между защитата на Италия, но последният не успя добре да овладее топката. В противен случай нападателят оставаше сам срещу Донарума. В 15-та минута Феран Торес нанесе и първия удар към вратата на италианеца, но той премина встрани от неговата врата.

Италия получи добра възможност в 20-та минута, когато Емерсон бе изведен под ъгъл вляво и подаде на Имобиле. Унай Симон бе напуснал своята врата да пресече топката към Палмиери, но Имобиле се забави. Все пак той намери Барела, който тръгна да финтира и загуби топката.

Дани Олмо имаше страхотен шанс след 25 минути игра. Испанецът стреля в наказателното поле, но ударът му бе блокиран. При втория опит Джанлуиджи Донарума трябваше да показва класата си. Ударът на Олмо отблизо нямаше нужната сила и точност.

Олмо отново стреля в 33-та минута. Този път шутът му бе извън наказателното поле и не представляваше опасност за вратата на Донарума. Нападателят на Испания можеше да комбинира със свой съотборник, но реши да пробва късмета си.

Испания продължи да бъде по-опасния отбор през първото полувреме. Поредната бърза комбинация на тима в 39-та минута завърши с разочароващ удар от Микел Оярсабал, който стрея без подготовка далече над вратата.

В самия край на първата част италианците организираха добра атака вляво, където Лоренцо Инсиние и Емерсон взаимодействаха отлично. Последният стреля от малък ъгъл, но топката мина малко над вратата на Унай Симон. Това сложи край на първото полувреме.

Второто полувреме започна по-добре за Испания и в 52-та минута капитанът Серхио Бускетс бе близо дол гол. Ударът му без подготовка от границата на наказателното поле премина малко над вратата на Донарума. В ответната атака Федерико Киеза стреля опасно през човек, а ударът му по земя бе отразен от Унай Симон.

След 58 минути игра Микел Оярсабал пробва Донарума от разстояние, но шутът му бе в обсега на вратаря, който нямаше проблеми да улови.

Италия поведе в резултата чрез Федерико Киеза в 60-та минута. Той завърши по прекрасен начин бърза контраатака за тима. Неговият техничен удар в далечния ъгъл не остави шансове на Унай Симон, който можеше само да изгледа топката.

Испания отговори 5 минути след попадението. Коке подаде за глава към Оярсабал, но нападателят на Реал Сосиедад се размина с топката и пропусна невероятен шанс да изравни резултата. Нова комбинация между Оярсабал и Олмо завърши с удар на последния, но и този път той не намери целта.

Федерико Киеза намери влезлия като резерва Доменико Берарди в 67-та минута, но ударът на последния бе отразен с крак от Унай Симон. Берарди удари по земя и така улесни спасяването от Симон. В 80-та минута отново Берарди опита късмета си.

В следващата атака Испания успя да стигне до равенството благодарение на влезлия от резервната скамейка Алваро Мората. Той направи двойно подаване с Дани Олмо в 80-та минута и вече в наказателното поле завърши по земя, без да остави шанс на Донарума.

До края на редовното време двата тима не си отбелязаха повече голове и така се стигна до продължения.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

В 97-та минута Дани Олмо стреля от пряк свободен удар, но Донарума изби. Впоследствие Морено опита добавка, но след първоначално объркване в защитата италианците все пак предотвратиха опасността.

"Ла Фурия Роха" стигна до нова възможност пред вратата на Донарума. Морено центрира към Мората в 102-та минута, но стражът на Италия стигна пръв до топката. След това се получи леко объркване в защитата на "адзурите", но Бонучи все пак изби топката напред.

След първото продължение резултатът продължава да бъде 1:1. Испания има повече ситуации и като цяло тимът, воден от Луис Енрике изглежда по-свеж и способен да отбележи гол.

Доменико Берарди бе близо до гол на два пъти в 110-та минута. Първо негов шут бе блокиран от защитата на Испания, а след това той попадна в положение на засада, въпреки че прати топката в мрежата. Така до изненади не се стигна и рефера Феликс Брих свири веднага, след като изтече 120-ата минута края на продълженията и се наложи рулетката на дузпите да реши кой отива на финала.

Фотруна и по-добрата психика на стража Донарума решиха това да е Италия, която ще гони своя втори трофей на големия мач на 11 юли, пак в Лондон. Там Скуадрата ще срещне Англия или Дания.

При дузпите:
Локатели (Ит) - пропуск
Олмо (Ис) - пропуск
Белоти (Ит) - гол
Морено (Ис) - гол
Бонучи (Ит) - гол
Тиаго (Ис) - гол
Бернардески (Ит) - гол
Мората (Ис) - пропуск
Жоржиньо (Ит) - гол

#Евро 2020 #Италия #Испания #дузпи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »