България избира новите 240 в парламента

България избира новите 240 в парламента
A A+ A++ A

На 11 юли се провеждат предсрочни избори за народни представители. Избират се 240 депутати в Народното събрание с мандат от 4 години. Участват 23 формации от отделни партии или коалиции.

Изборният ден стартира точно в 07:00 ч. и ще приключи в 20:00 ч. Когато пред изборното помещение в 20:00 ч. няма избиратели, председателят на СИК обявява гласуването за приключило. Когато в 20:00 ч. пред изборното помещение има избиратели, които не са гласували, гласуването продължава до 21:00 ч. След 21:00 ч., обаче, не се допуска гласуване.

Право да гласува има всеки българин, който е навършил 18 години, не е под запрещение и не изтърпява наказание „лишаване от свобода“. По предварителни списъци право на глас имат 6 711 048 души. Всеки избирател може да направи справка за номера и адреса на избирателната си секция на интернет страницата на ГД ГРАО към МРРБ преди да се отправи към урните.

В секциите с над 300 души ще се гласува само с машини, а в по-малките секции само с хартиени бюлетини. Машини за гласуване няма да се ползват при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме. За първи път с машини ще може да се гласува и в избирателни секции извън страната, но само в секции с очакван по-голям брой избиратели. 

В България с машини ще се гласува в 9401 секции, като в 1115 от тях ще се гласува с две машини. Критерият е - гласували повече от 425 избиратели на изборите на 4 април в тези секции, посочиха от ЦИК. В чужбина с машини ще се гласува в 273 секции с 421 устройства, т. е. в 148 секции ще има по две машини.

Централната избирателна комисия определи и реда за образуване на секции за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация съгласно Закона за здравето. Решението пряко се отнася за хората, които са под карантина заради пандемията с коронавирус.

С промяна на Изборния кодекс от първи май тази година избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес, но не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

Според регистрите на ЦИК за наблюдатели в изборите са регистрирани шест чуждестранни организации, чиито представители или посочени от тях лица са регистрирани като наблюдатели. Наблюдатели са регистрирали и 30 български неправителствени организации. Четири политически сили изпращат застъпници за наблюдение на изборите извън страната. Пет социологически агенции ще правят проучвания в изборния ден.

Към всички РИК е пратено писмо от ЦИК с допълнителни указания за организацията на изборния ден. С тях се указва на СИК да разпечата от машината криптографски идентификатор, в който има т. нар. "хеш код". Този код трябва да съвпада се предоставения по-рано от ЦИК. При проблем с машините за гласуване, СИК уведомява незабавно РИК и ЦИК. Само ЦИК ще решава дали ще се прекратява машинното гласуване в такава секция.

Изборите се провеждат в условията на световна пандемия от COVID-19. Затова вотът ще премине при спазване на стриктни противоепидемични мерки. ЦИК е дала указания и за дезинфекцията в изборните помещения - тя ще се прави без прекъсване на изборния процес, успоредно с процеса на гласуване.

ЦИК разреши и видеозаснемане и видеоизлъчване в реално време в изборното помещение на избирателна секция след края на изборния ден при обявяване на гласуването за приключило. Видеозаснемането обхваща: действията на секционната избирателна комисия при установяване на резултатите от гласуването; процеса на броене на хартиени бюлетини - в избирателни секции, в които е гласувано с хартиени бюлетини; процеса на съставяне и попълване на секционния протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция. Видеозаснемане и излъчване в реално време може да обхваща и процеса на предаване, приемане и проверка на протоколите на секционните избирателни комисии и прехвърляне на данните от записващото техническо устройство в районната избирателна комисия и се осъществява така, че да не се затруднява работата на изборната администрация. Не се допуска заснемане на избирателни списъци.

Българите зад граница гласуват в 784 секции в 68 държави. Избирателните секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия отвориха врати за желаещите да гласуват в изборите за Народно събрание точно в 22:00 часа българско време на 10 юли (7:00 ч. местно време на 11 юли 2021 г.). Два часа след Нова Зеландия започна и гласуването в Австралия. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в Сан Франциско, САЩ – в 6:00 часа българско време в понеделник, 12 юли 2021 г.

Адресите на избирателните секции в чужбина са публикувани ТУК.

#избори #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »