Нечовекът Джокович спечели Уимбълдън за шести път и вече има 20 титли от Шлема

Нечовекът Джокович спечели Уимбълдън за шести път и вече има 20 титли от Шлема
A A+ A++ A

Сръбската легенда Новак Джокович е шампион на Уимбълдън за трети пореден път и общо шести път. Сърбинът записа победа в четири сета над световния №9 Матео Беретини на финала на тазгодишното издание на Ол Инглънд Клъб. Днешният трофей бе №20 за Джокера от Големия шлем, като по този начин той изравни рекорда на Роджър Федерер и Рафаел Надал.

С днешния успех Джокович отново записа името си със златни букви в историята на шампионата, превръщайки се в едва четвъртият играч от началото на Откритата ера след Бьорн Борг, Пийт Сампрас и Роджър Федерер, който успява да спечели три поредни титли в надпреварата. Освен това сърбинът изпревари Борг по брой трофеи на „Свещената трева“ и вече е третият най-успешен играч в турнира от началото на Оупън ерата, като пред него са единствено Роджър Федерер (8) и Пийт Сампрас (7).

Джокович бе неочаквано колеблив в първия гейм и допусна последователно непредизвикана и двойна грешка, което помогна на Беретини да стигне до брейкпойнт. Световният №1 обаче избегна опасността, след което обърна резултата и спечели подаването си. Впоследствие обаче сервисът на италианеца затрудни сериозно Джокера и седмият в схемата възстанови равенството.

В следващия сервис гейм на сърбина Беретини отново бе близо до пробив, като поведе с 30-0 след като Джокович допусна третата си двойна грешка от началото на мача. След това обаче световният №9 сгреши при наглед лесно воле на мрежата, като това се оказа импулсът, от който неговият опонент се нуждаеше. Първият сервис на Джокера отново заработи и той си върна водачеството при 2-1.

Лидерът в ранглистата продължи да играе много хладнокръвно и съсредоточено, докато грешките на Беретини ставаха все по-чести. Италианецът опитваше да затруднява опонента си с мощния си форхенд, но Джокович демонстрира чудесна игра в защита. Сърбинът реализира първия пробив в мача, след което затвърди брейка с гейм на нула, увеличавайки преднината си на 4-1.

Беретини намали резултата, но Джокович възстанови разликата от три гейма при 5-2, правейки сериозна крачка към спечелването на сета. В маратонския осми гейм италианецът спаси сетбол и редуцира пасива си, а в деветия стигна до брейкпойнт, който обаче бе спасен от Джокович след много прецизен уинър по правата. Веднага след това обаче сърбинът допусна непредизвикана грешка, а при последвалото разиграване Беретини успя да отиграе по чудесен начин пласираната от Джокера къса топка и намери пролука в защитата му, осъществявайки пробив за 5-4.

Беретини отново започна да сервира много уверено и успа да изравни резултата в сета, като спечели следващото си подаване на 15. Джокович обаче повиши значително качеството на първия си сервис и отново се доближи на гейм от спечелването на сета, след като направи опонента си безпомощен с няколко много добре изградени атаки. При следващото подаване на италианеца отново станахме свидетели на няколко дълги разигравания, но този път Беретини бе този, който демонстрира повече хладнокръвие, и доведе сета до тайбрек.

Той започна вихрено за италианеца, който поведе с 3-0. Впоследствие обаче Джокович започна да намира противодействие за играта на Беретини и успя да възстанови равенството. Това не разколаба световния №9, който осъществи нов мини брейк и направи резултата 5-3 в своя полза, преди неговият опонент да прекъсне серията му. Римлянинът обаче възстанови разликата от две точки при 6-4, а в последвалото разиграване, състояло се точно 35 минути след като Джокович имаше сетпойнт, седмият в схемата пласира неспасяем ас, с който надделя със 7-6(4) в първата част.

Световният №1 бързо се отърси от разочароващата за него развръзка на първия сет и проби в началото на втория, след като навакса пасив от 15-40, а впоследствие затвърди брейка и увеличи преднината си на 2-0. Беретини опита да затрудни Джокера, но непредизвиканите му грешки отново зачестиха, докато водачът на схемата продължи да се представя много солидно в дефанзивен план. Сърбинът изненада опонента си с ефективен сервис и много интелигентна игра при мрежата, като по този начин реализира нов пробив и натрупа комфортен аванс от 4-0.

Джокович задържа преднината от четири гейма до 5-1, но след това Беретини вдигна значително темпото. Италианецът започна да се движи по корта по начин, по който го правеше в първия сет, и успя да върне един от пробивите, намалявайки резултата на 5-3. Впоследствие Джокера отново все инициативата и стигна до три поредни сетпойнта.

Доста нетипично за себе си обаче сърбинът изпрати три поредни атаки в аут, позволявайки на опонента си да изравни. Това развитие на гейма върна самочувствието на Беретини и той пласира два бомбени сервиса, които Джокович не успя да отрази, и така седмият в схемата редуцира пасива си до 5-4. Шампионът в турнира обаче преткри верния ритъм точно навреме и отговори с гейм на нула, като по този начин спечели втория сет с 6-4.

Третата част започна с гейм на нула в полза на Беретини, но Джокович върна жеста. Сърбинът реализира пробив и осъществи обрат, а в четвъртия гейм допусна изравняване от 40-15, но въпреки това успя да затвърди брейка и да увеличи преднината си на 3-1. Световният №9 успя да намали резултата, след което стигна до две поредни точки за пробив. Джокович обаче успя да избегне опасността и да направи резултата 4-2 в своя полза.

В хода на сета Беретини редуцира пасива си до 5-4, но в десетия гейм допусна две поредни непредизвикани грешки. Джокович се възползва максимално от колебанията на опонента си и успя да достигне до два поселдователни сетбола. Сърбинът пропусна първия, като изпрати топка в аут, но в последвалото разиграване Беретини направи същото и Джокера обърна резултата в мача, като се наложи с 6-4.

Статистиката преди началото на третия сет не даваше никакви основания за оптимизъм на Беретини. Тя показваше, че Джокович е спечелил всичките си „мейджър“ финали, в които е успявал да поведе с 2-1 сета (11-0). Освен това непредизвиканите грешки на Джокера намаляваха прогресивно в хода на мача – 10 в първия сет, 4 във втория и само 3 в третия.

Началото на четвъртата част бе много равностойно и интригуващо, като в първите пет гейма и двамата опоненти бяха много солидни на сервис и никой от тях не позволи на другия да стигне до брейкпойнт, като по този начин резултатът стана 3-2 за Беретини. Италианецът не бе далеч от пробив, след като поведе с 30-0 в шестия гейм, но се поддаде на напрежението във важните мигове и Джокович отново възстанови равенството.

Сърбинът запази добрия си ритъм и добрата му игра на мрежата отново започна да затруднява сериозно опонента му. Това помогна на световния №1 да достигне до първия брейкпойнт от началото на сета. Беретини отново опита да се измъкне от трудната ситуация с помощта на сервиса си, но нервите на италианеца отново не издържаха и той допусна двойна грешка, позволявайки на Джокера да осъществи пълен обрат за 4-3.

Джокович продължи да владее инициативата като отново разнообрази играта си. Сърбинът проведе няколко много сполучливи атаки от типа „сервис-воле“, с които изненада неприятно опонента си и се доближи само на гейм от титлата. Лидерът в ранглистата стигна до шампионска точка, която обаче бе спасен от Беретини с много добро воле при мрежата. Веднага след това пред сърбинът се откри втора възможност за спечелването на мача, но неговият опонент отново отказа да се предаде и пласира много прецизен уинър близо до основната линия.

Впоследствие обаче Беретини допусна непредизвикана грешка, а третата шампионска точка се оказа щастлива за Джокович и той триумфира с 6-7(4), 6-4, 6-4, 6-3, печелейки трета поредна и общо 20-а титла от Големия шлем.

#Уимбълдън #Новак Джокович #Големия шлем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"