Здравното министерство изнесе скандални данни за Пирогов, които са причина Балтов да бъде уволнен! Далаверите са за милиони

Здравното министерство изнесе скандални данни за Пирогов, които са причина Балтов да бъде уволнен! Далаверите са за милиони
A A+ A++ A

Във връзка с обществения интерес и инициирания от бившия директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ сутрешен протест на служители, публикуваме данни от Протоколи за извършена проверка от НЗОК със заличени лични данни, пишат от здравното министерство.

В Протоколите се вижда, че е установена отчетена, но неизвършена дейност на над 400 лица за над 1 милион лева. Повечето от тях са отчетени с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност.

НЗОК е установила, че липсват документи за описаните случаи, като извършени изследвания и назначено лечение при всеки един от тях.

На случаен принцип НЗОК е провела анкета сред част от „болните“, които са заявили, че не са били лекувани в болницата. За друга част от „болните“ е установено, че са част от персонала на болницата и по време на „лечението“ им са били на работа в лечебното заведение по график.

Всеки от тези 400 пациенти с невярна диагноза би могъл на основание на издадената епикриза да се снабди с ТЕЛК решение и пенсия за инвалидност, поради общо заболяване.

В случая, смяната на директора за извършени нарушения е единствената законова възможност за реакция на принципала на лечебното заведение и не е оценка за дейността на медицинския персонал, каквито внушения се правят. Министерството на здравеопазването се отнася с уважение и респект към труда на почтените лекари и сестрите, работещи в болница „Пирогов“. 

С част от протоколите за установени нарушения може да се запознаете в прикачения файл.

“Конкретният повод за отстраняването на проф. Балтов е проверката на НЗОК при която, както си спомняте, имаше един междинен доклад който получихме преди 3-4 седмици. Сега получихме окончателния доклад, който потвърждава резултатите от него. Това коментира зам.-министъра на здравеопазването Димитър Петров пред журналисти.

"Ние смятаме, че това, което касае обществените болници и обществените средства, не трябва да се прикрива", продължи още Петров да изброява мотивите за уволнението на проф. Балтов.

Аз не мога да приема факта един директор на болница определя това като атака срещу болницата или лекарите. Има и понижен и неизпълнен контрол от страна на изпълнителния директор на "Пирогов", вече отстраненият проф. Балтов.

"Кой е казвал, че лекарите от "Пирогов" са престъпници? Поклон пред тези хора. Министерството няма каже и дума срещу тези лекари", допълни зам.-министърът.

"Той беше предупреден, че потвърдят ли се констатациите от междинния доклад, ще бъде освободен", каза още Петров.

Имало констатации от пациенти, че те не са били приемани на лечение в болницата, но фигурирали като приети на лечение. Нещо повече - докато се водили хоспитализирани, те си ходили на работа. Освен това имало и неизпълнени алгоритми на лечение.

"Финансовото състояние на "Пирогов" е просрочено с 10 млн. лв. Той можеше да бъде уволнен и по други основания. Може да се появят и други основания", видимо се ядоса Петров на неудобните журналистически въпроси и побърза да сложи край на импровизираната пресконференция.

#Пирогов #Асен Балтов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"