Очакват фалити на дискотеките в Студентски град с новия вечерен час

Образование | 25 септември 2012, вторник / 18:42| Показвания:Студентите нямат единна позиция по отношение на предлаганите изменения в закона. Снимка: studentskigrad.eu

Дискотеките в Студентски град ще фалират, а ресторанти, кръчми и барове ще бъдат принудени да освобождават персонал, ако бъдат приети законовите промени, според които всички заведения в квартала, намиращи се на до 100 м от студентски общежития, трябва да работят до 22:00 часа.

Това заяви в ефира на Дарик председателят на Сдружението на собствениците в Студентски град Павел Павлов.

Павлов участва в дебат по Дарик радио за одобрените на първо четене промени в Зокана за висшето образование, според които казина, игрални зали и клубове, които работят след 22:00 часа, няма да могат да бъдат в студентските общежития или на по-малко от 100 метра от тях.

Депутатите са обединени и няма да дават заден ход по отношение на промените за режима в Студентски град, каза от своя страна председателят на образователната комисия в Народното събрание Огнян Стоичков.

„Този път депутатите сме обединени, но това не означава, че сме капсулирани и глухи за други предложения", допълни той.

По думите на Павлов дискотеките ще фалират, защото те отварят именно около 22 часа, а другите заведения ще бъдат принудени да намалят персонала си, по-голямата част от който се състои именно от студенти, защото ще затварят по-рано от обичайното.

„Ще си търсим правата", категорично заяви той, като добави, че това може да се направи дори по съдебен ред.

„Ще се консултираме с адвокатите си, но със сигурност не можем да стоим като агнец на заколение", допълни Павлов.

„Държавата за пореден път се опитва да си решава проблемите без пари, със закони, забрани, но не и по нормалния цивилизован начин. Навсякъде по света държавата, когато иска да провежда някаква политика, тя я провежда с пари", каза още председателят на собствениците на заведения в академичното градче.

Той даде пример с отчуждаването на имоти за строеж на пътна инфраструктура и обезщетяване на собствениците.

Кметът на район Студентски Димитър Дилчев обясни, че заведенията в Студентски град, които биха били засегнати от промените, са 65-70 и почти всички попадат в зоната от 100 метра.

Студентите нямат единна позиция по отношение на предлаганите изменения в закона, но според Димитър Ангелов от Националното представителство на Студентските съвети промяна трябва да има и насоката е добра.

По думите му тази крачка е първата и най-трудната, а оттук нататък следва да се чуят всички страни и да се вземе най-доброто решение.

Студентската общност обаче е на мнение, че предложеният час за затваряне на увеселителните заведения – 22:00 часа, не е най-подходящият.

„Може би промяната на този час би смекчила страните и негодуванието им. Като цяло всички искат да се забавляват, но не прекалено и не това е целта на Студентски град", каза Ангелов.

Според ректора на УНСС и зам.-председател на Съвета на ректорите проф. Стати Статев става въпрос за това да се намери такъв регламент и регулация, че да може да се гарантира нормална почивка и условия за учене на младите хора и заедно с това те разумно да се забавляват.

Той определи поправката заведенията в Студентски град да работят до 22:00 часа като разумно решение.


Тагове: Студентски град, дискотеки, барове, кръчми, заведения, ресторанти, Павел Павлов, Сдружението на собствениците в Студентски град, Огнян Стоичков, Народното събрание, Димитър Дилчев, кмет на район Студентски, Димитър Ангелов, Националното представителство на студентските съвети, УНСС, проф. Стати Статев, ректор на УНСС

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси