Обща стачка парализира Гърция

Обща стачка парализира Гърция
В центъра на Атина ще се проведат няколко големи демонстрации. Полицията усили мерките за сигурност, страхувайки се от безредици. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция е обхваната от обща стачка в частния и държавния сектор срещу мерките за икономии, предприети от гръцкото правителство.

Стачкуват авиодиспечерите, които няма да работят в сряда от 10:00 до 13:00 часа местно и българско време. Отменени са 15 кацащи и 15 излитащи полета, предимно по вътрешните линии. При предишните стачки броят на отменените полети достигаше до стотина, предават РИА „Новости“ и БГНЕС.

Еднодневни ефективни стачни действия обявиха служителите в жп и корабния транспорт, прекратени са фериботните връзки между островите.

В Атина градският транспорт, включително метро, автобуси и тролейбуси, ще вървят само между 9:00 и 21:00 часа. До полунощ ще работят само трамвайните линии, свързващи центъра на столицата с южните крайморски райони.

В цялата страна са затворени музеите и археологическите паметници, които ще бъдат отворени за многобройните посетители в четвъртък.

В центъра на Атина ще се проведат няколко големи демонстрации. Полицията усили мерките за сигурност, страхувайки се от безредици.

В цяла Гърция също така не работят държавните учреждения, много магазини, банки и университети. На работа не отидоха нотариусите и метеоролозите, а медиите ще спрат да излъчват новини за 4 часа.

Протестиращите настояват за отмяна на готвените мерки за съкращаване на разходите в държавния сектор, които, както се очаква, ще достигнат 12 млрд. евро (над 5% от БВП) през следващите две години.

Новото „затягане на пояса“ е необходимо, за да може страната да се впише в графика за съкращаване на бюджетния дефицит, съгласуван с международните кредитори от ЕС и МВФ.

Кредиторите заявиха, че Гърция ще получи следващия транш от 31 млрд. евро само след като свие разходите си.

Страната е зависима от външна помощ от 2010 г., когато заради дълговата криза се оказа, че не е в състояние да финансира своите задължения.

#Гърция #стачка #държавни служители #БВП #кредитори #антикризисни мерки #градски транспорт #туризъм #музеи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"