МВнР с предложение към ЦИК: Гласуване по пощата и активна регистрация за българите в чужбина

МВнР с предложение към ЦИК: Гласуване по пощата и активна регистрация за българите в чужбина
A A+ A++ A

МВнР ще направи две предложения към ЦИК и Народното събрание на базата на анализа на последния парламентарен вот. Едното е да се гласува по пощата при активна регистрация в чужбина, а второто е - да се организира Специален РИК Чужбина. Това стана ясно на пресконференция на дипломатическото ни министерство, съобщава БГНЕС.

"Огромният брой секции в чужбина е довел до големи трудности при организацията на изборите. За това се налагат промени в Изборния кодекс, за да се организират успешно изборите там", заяви Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР и отговарящ за организацията на вота.

"Имаме проблем с прибирането на изборните книжа от ЮАР и Австралия заради коронавируса и ограничителните мерки там, но се надяваме да ги приберем до 30 юли. Ако секциите се увеличат, това означава много предизвикателства към МВнР. Надяваме се законодателите да ни облекчат, както облекчиха избирателите", заяви постоянният секретар на външно министерство.

"Ще помолим Народното събрание да даде правомощия на нашите дипломати да предлагат отваряне или затваряне на секции там, където е необходимо. Техният поглед върху нещата на място е много важен", заяви Кондов.

"На тези избори бе по-лесно да се гласува в чужбина, отколкото за хората на почивка в България. МВнР не е придатък на ЦИК да организира избори в чужбина, то трябва да защитава националните интереси", подчерта външният министър Светлан Стоев.

 
 

#ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »