Половината столичани ще доплащат парното

Енергетика | 25 юли 2021, неделя / 16:59| Показвания:Всеки втори потребител тази година ще доплаща за парно. Това показват изравнителните сметки на топлинните счетоводители в София. Повечето от тях вече са разпратени до потребителите.
 
28-и блок в столичния квартал "Разсадника" е сред първите, които са получили изравнителните си сметки за миналата зима. Причината е, че всички обитатели на вход "Д” допуснали навреме проверяващите до водомерите и топломерите, предаде Нова тв.
 
"В този вход има общо 24 апартамента. След идването на изравнителните сметки 16 от семействата ще трябва да доплащат на Топлофикация, а на други 8 ще им бъдат приспадани суми".
 
Оник Пилибосян е домоуправител на входа и от 30 години се грижи за сметките на съседите си. Събира информация за потреблението на всеки един от апартаментите и изготвя анализ дали изплатените към Топлофикация суми отговарят на истината.

"В тези справки се дава това нещо – какво е реално разходваното за всеки един от апартаментите и реално каква му е прогнозната заложена енергия", казва Оник.

Той споделя, че е получил изравнителната си сметка още в началото на юли и разбира, че част от платеното ще му бъде приспаднато.

"Тая година връщането ми е 16 лева, като се има предвид, че абсолютно целият вход е саниран и в същото време тези радиатори тук и в другите ми стаи не ги пускаме", добавя Оник.

Според Оник изравнителните сметки преди всичко са математика, но изтъква, че е важно човек не само да умее да смята, но и да следи водомерите за повреди.
 
10% от столичани вече са получили фактурите си за отоплителния сезон.

 


Обратно  

Търсене

Търси