Рашков: Ще обжалвам пред самия Гешев, ако заместникът му Сарафов откаже да образува досъдебно производство

Закон и ред | 27 юли 2021, вторник / 16:14| Показвания:Ако заместникът на Гешев г-н Борислав Сарафов откаже да образува досъдебно производство срещу началника си, ще обжалвам този отказ пред по-горестоящия прокурор, тоест пред сегашния главен прокурор Иван Гешев. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Днес изпратих част от материалите, които правосъдният министър Янаки Стоилов внесе във Висшия съдебен съвет, който от своя страна отказа да разгледа тези материали. Аз отделих част от тези материали, отнасяща се до незаконосъобразно публикуване в публичното пространство на материали, придобити чрез прилагането на СРС, както и други материали, установени при определени случаи. Според мен има основание с този въпрос да се занимае Следствената служба. Днес изпратих материалите на зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба г-н Борислав Сарафов. Там има доста качествени следователи с богата подготовка и квалификация и се надявам, че ще бъде проведено разследване, което ще даде отговор на въпроса дали става дума за извършено престъпление от главния прокурор, или не. Ако се даде отрицателен отговор – какви ще за мотивите", попита той.

"По два закона в нашата страна е забранено разгласяването на данни, събрани чрез СРС-та. Виждам, че има опоненти включително и членове на ВСС, които гледат на този въпрос от ъгъла на защита на главния прокурор Иван Гешев. Прокурори се изправиха след основния щит /ВСС/ на второ място в защита на Иван Гешев", отчете Рашков и изброи всички защитници на обвинител №1 в последните дни.

"Имаме практика във Варненския апелативен съд решение, с което едно лице е признато за виновно точно в това престъпление - разгласяване на данни от СРС-та и при положение, че у нас по Конституция е провъзгласен принципът за равенство на гражданите, ми се струва доста странно отричането, че в единият случай лицето е извършило престъпление и заради това е осъдено от Варненския апелативен съд, а сега според някои от прокуратурата и ВСС нямаме такава хипотеза, поради което дори не може да се започне досъдебно разследване", посочи още вътрешният министър.

Рашков заяви, че ще очаква с нетърпение решението на българската прокуратура по този казус. "И по-скоро дали ще може всеки прокурор, на който ще бъде възложен този случай, да прояви кураж да образува досъдебно производство и да започне разследване срещу главния прокурор на Републиката. Дали той е недосегаем на практика", каза той.

Дали би приел министерски пост, служебният министър на МВР посочи, че би се замислил, но при определени условия.

На въпрос, че бившият премиер казал, че ще съди Рашков, министърът отговори: "Ама защо ме занимавате с него? Не ме занимавайте."


Обратно  

Търсене

Търси