Турция издига мини-китайска стена с дължина 295 км. по границата си с Иран

Турция издига мини-китайска стена с дължина 295 км. по границата си с Иран
A A+ A++ A

Турция разшири плановете си за изграждане на бетонна стена по иранската граница, за да покрие цялата 295-километрова граница, заяви вчера управителят на областния град Ван, Мехмет Емин Билмез.

До момента са завършени само 3,5 километра от амбициозния проект, каза Билмез и добави, че по останалата част се работи.

"Предвиждаме, че 64 километра от конструкцията ще бъдат завършени до края на тази година. Но в процес е още един търг за още 63-километрова част. A стена ще бъде изградена по цялата ни 295-километрова граница с Иран през следващите години ", каза Билмез.

Анкара цели да направи страната „непроницаема“ с бетонната стена, придружена от окопи и наблюдателни кули.

Ван, който е близо до границата с Иран, често е място, където се срещат мигранти, опитващи се да преминат към Европа от Близкия изток. 

Медии в страната и чужбина алармират за „тревожна“ тенденция, която ежедневно се влошава. Турция е в повишена готовност за възможни масови набези на мигранти от Афганистан, предизвикани от напредъка на ислямските екстремисти в следствие на изтеглянето на силите на НАТО и САЩ от страната. През последните няколко седмици поне по 500 афганистанци се опитват да преминат границата всеки ден.

Европейският съюз наскоро заяви, че обмисля да отпусне нов пакет финансова помощ за Афганистан и съседните страни, за да задуши имиграцията в ЕС. 

Преди изтичането на крайния срок от 31 август, определен от американския президент Джо Байдън за изтегляне на американските войски от страната, талибаните завладяха части от афганистанската провинция и заплашват някои градове. Цивилните жертви нарастват през първата половина на годината, според доклад на ООН.

 

#Турция #Иран #стена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »