Валентин Златев официално влезе в бизнеса с природен газ

Енергетика | 29 юли 2021, четвъртък / 18:00| Показвания:Бившият член на ръководството на "Лукойл България" Валентин Златев официално влезе в бизнеса с природен газ, след като неговата фирма "Енергико трейдинг България" получи от Комисията за енергийно и водно регулиране 10-годишен лиценз за търговия с горивото.

Компанията на Златев вече има договор с "Лукойл България", която е вторият най-голям консуматор на газ в страната. Губещ от сделката е "Булгаргаз", която досега снабдяваше с горивото рафинерията край Бургас.

Мажоритарен собственик в "Енергико трейдинг България" е швейцарската компания "Литаско СА", която управлява глобалните доставки на нефт, газ и петролни продукти за групата "Лукойл". Компанията, в която управител и миноритарен акционер е Златев, е поискала лиценз за 35 години, но регулаторът не е дал съгласие за този дълъг срок с аргумента, че развитието на пазара на динамично и не може да бъде направена реалистична прогноза за период, по-дълъг от десет години.

Златев е дългогодишен генерален директор на "Лукойл България", а изненадващо през 2018 година бе назначен за председател на контролния съвет при рокади в компанията. През септември миналата година беше съобщено, че вече не е част и от надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас", напомня "Дневник".


Обратно  

Търсене

Търси