ООН с тревожен доклад - температурите до 2030 година ще се повишават рязко

ООН с тревожен доклад - температурите до 2030 година ще се повишават рязко
A A+ A++ A

Глобалното затопляне може да предизвика нарастване на температурата с 1,5 градуса Целзий до около 2030 г. спрямо прединдустриалната епоха - десет години по-рано от очакваното, заплашвайки "безпрецедентно" с нови бедствия човечеството, което вече преживя няколко горещи вълни и наводнения. 

Това се съобщава в доклад на Междуправителствена експертна група по климатични промени (IPCC) към ООН по-малко от три месеца преди конференцията за климата "COP26" в Глазгоу, предава Франс прес. В него още се посочва, че хората са "безспорно" отговорни за климатичните промени и "нямат друг избор, освен да намалят драстично парниковите емисии, ако искат да ограничат щетите".

Този доклад, приет в петък от 195 държави, разглежда пет сценария за развитие на глобалното затопляне: от най-оптимистичния, някои биха дори определили за утопичен - до най-лошия.

До 2050 г. увеличението на температурите ще надскочи с много границата от 1,5 градуса по Целзий, поставена като цел от Парижкото споразумение, дори ако светът успее рязко да намали емисиите на парникови газове.

Ако пък емисиите не бъдат драстично ограничени, средната температура на Земята ще нарастне с 2 градуса по Целзий до средата на века.

"Това е само първият залп"

Докато за момента температурата на планетата се е повишила с 1,1 градуса по Целзий, то светът вече вижда последиците от това.

Пожари опустошиха американския Запад, Гърция и Турция, вълни потопиха региони на Германия или Китай, а термометърът в Канада се доближи опасно близо до 50 градуса по Целзий.

"Ако смятате, че това е сериозно, не забравяйте, че това, което виждаме днес, е само първият залп", коментира Кристина Дал от Съюза на загрижените учени.

Дори при повишаване със "само" 1,5 градуса по Целзий горещите вълни, наводненията и другите бедствия ще се увеличат по "безпрецедентен" начин по отношение на мащаба, честотата, времето на годината и все повече региони ще бъдат засегнати, предупреждава IPCC.

"Този ​​доклад трябва да накара всеки, който го чете, да потрепери(...). Той показва къде се намираме и накъде сме се насочили с изменението на климата: към дупка, която продължаваме да копаем", коментира климатологът Дейв Рей.

Изправени пред това апокалиптично бъдеще, призивите за действие се увеличават.

"Стабилизирането на климата ще изисква силно, бързо и трайно намаляване на емисиите на парникови газове, за постигане на въглеродна неутралност", оповести Панмао Жай, съпредседател на групата експерти, разработила първата част от доклада на IPCC.

Втората част е планирана за февруари 2022 г. Тя ще показва подробно как животът на Земята неизбежно ще се трансформира в рамките на следващите 30 години или дори по-рано.

Третият компонент - за това какви решения трябва да се вземат, се очаква през март. 

"Настоящият доклад трябва да подпише смъртната присъда на въглищата и изкопаемите горива, преди те да унищожат нашата планета", настоява генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който обвинява традиционните източници на енергия и обезлесяването "в задушаване на планетата".

С 4 или 5 градуса по-горещо

Въпреки че трябва да се намалят емисиите на въглероден диоксид наполовина до 2030 г., за да се поддържа ръста от 1,5 градуса по Целзий, сега всички погледи са насочени към Глазгоу, където през ноември ще се срещнат лидери от цял ​​свят.

"Няма време за чакане и място за извинения", подчертава Антонио Гутериш, настоявайки срещата да бъде "успешна", след този "червен сигнал за човечеството", изложен от IPCC.

Но към този момент само половината от правителствата са преразгледали своите ангажименти за понижаването на вредните емисии. Според приетите на Парижкото споразумение от 2015 г. ангажименти световната температура ще се повиши с 3 градуса по Целзий, но при сегашните темпове на увеличение тя може да нарастне с 4 или дори с 5 градуса. 

Въпреки мрачните си прогнози IPCC все пак посочва, че има надежда.

При най-добрия сценарий температурата може да падне под прага от 1,5 градуса по Целзий до края на века, като драстично намали емисиите и абсорбира повече въглероден диоксид. Но техниките за ограничаване на нивата на газа в атмосферата все още са в етап на изследване, отбелязва IPCC.

Необратими последици

Някои от последици на глобалното затопляне са "необратими", настояват експертите, подготвили доклада. Под въздействието на топящия се полярен лед нивото на океаните ще продължи да се покачва в продължение на "векове, дори хилядолетия". Нивото на морето, което вече се е покачило с 20 см от 1900 г. насам, може да се издигне с до около 50 см до 2100 г., дори при ръст на световната температура с 2 градуса по Целзий.

"Може и да изглежда далеч, но милиони вече родени деца трябва да са живи и здрави през 22 век", казва Джонатан Бамбър, един от авторите на доклада.

За първи път IPCC също подчертава "невъзможността да се изключи" появата на "точки на преобръщане", като топенето на ледовете на Антарктика или обезлесяването, които биха довели до драматична и непоправима промяна на климата.

Но това не е причина да се откажете от борбата, напротив, настояват учени и активисти. 

"Ние не сме обречени на провал", казва Фридерике Ото, един от авторите.

"Няма да позволим този доклад да бъде поставен на рафт", настоява Кайса Косонен от Грийнпийс. "Ще го занесем пред съд."

#ООН #глобално затопляне

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"