Свален ли е самолетът на ВВС на майор Валентин Терзиев?

Свален ли е самолетът на ВВС на майор Валентин Терзиев?
A A+ A++ A

Отричам категорично да е свален самолетът. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в ефира на БНТ по повод трагичния инцидент с падането на изтребител при учение край Шабла в Черно море.

"Черната кутия на самолета, с който се разби и загина пилотът майор Валентин Терзиев все още не е заминала за Русия, обясни адмиралът. От страна на Министерството на отбраната и военновъздушните сили е извършено всичко, вървят преговори с руската страна", чакаме отговор, допълни той.

"Въпреки скептицизма, ние намерихме черната кутия и мисля, че се справихме добре с тази задача", подчерта адмирал Ефтимов.

Той коментира и важните задачи, които българската армия изпълнява в службата си към обществото.

Сред тях са контрол на въздушните и морски пространства, противодействие на тероризма, участие в охраната на границите, защита на критичната инфраструктура.

От 22 юли досега над 500 военнослужещи от сухопътни войски са оказвали помощ на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във връзка с пожарите, обясни адм. Ефтимов.

Той е категоричен, че е много важна ролята на общинските и кризисните щабове, за да могат военнослужещите да действат.

От 27 юли до вчера сме участвали в гасенето на пожари в районите на Твърдица, Старосел, Михилци, Ястребец, а вчера вертолетът "Кугар" беше пренасочен и към пожара над село Югово, обясни бригаден генерал Петьо Мирчев, зам.-командир на Военновъздушните сили.

Армията поддържа 4 хеликоптера за гасене на пожари - два "Кугар"-а и два Ми-17, допълни той. Изисква се пределна концентрация от пилота. Нужни са часове подготовка, затова не може всеки военнослужещ да изпълнява такава мисия, подчерта ген. Мирчев.

Никога няма да бъдем доволни от темповете в модернизацията на армията, естествено, че искаме повече, категоричен е адмирал Ефтимов.

 

 

#Валентин Терзиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »