Извънредно заседание на парламента: Обсъждат датата за изборите на Председателски съвет

Политика | 17 август 2021, вторник / 08:45| Показвания:Председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева свика за днес извънредно заседание на Народното събрание от 10:00 ч. във връзка с публикуваните кадри с насилие над протестиращи през лятото миналата година. 

"С възмущение, болка и тревога гледах публикуваните кадри с насилието над протестиращите млади хора през лятото на 2020 г. Споделям това не само като председател на Народното събрание и юрист, но и като гражданин, жена и майка", посочи Митева.

"Българският парламент, като еманация на волята на народа и гарант за върховенството на закона, не може да остане настрана от показаното във видеоматериалите", допълни тя.

Очаква се да бъде изслушан служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той трябва да обясни какви действия са предприети, за да се установят полицаите, които са превишили правата си, както и какви са наказанията.

"С правото, дадено ми от Конституцията, ще свикам извънредно заседание на Народното събрание за изслушване на министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви", заявява председателят на парламента.

Преди извънредното заседание на депутатите ще се проведе Председателски съвет. Темата - датата за провеждане на предстоящите президентски избори. Вчера председателят на парламента Ива Митева заяви, че времето за вота наближава и започваме да навлизаме в 60-дневния срок на насрочване на изборите. По думите й въпросът за датата трябва да бъде обсъден още тази седмица.   

"Още от първия ден на избирането ми на поста аз настоявам и за още нещо на всеки председателски съвет. И апелирам колегите да започнат да обмислят датата на президентските избори", посочи тя. По Конституция Народното събрание насрочва датата на изборите за президент и вицепрезидент.


Тагове: Парламент

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси