ГЕРБ-СДС на консултации при Радев: Не смятаме, че трябва актуализацията на бюджета да бъде обвързана с връчването на втория и третия мандат

ГЕРБ-СДС на консултации при Радев: Не смятаме, че трябва актуализацията на бюджета да бъде обвързана с връчването на втория и третия мандат
A A+ A++ A

На "Дондуков" 2 днес държавният глава Румен Радев провежда серия от нови консултации с парламентарно представените политически сили в 46-ото Народно събрание в рамките на конституционната процедура за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Първи влязоха от "Има такъв народ", а сега разговорите са с представителите на ГЕРБ-СДС. В тях участват Даниел Митов, Десислава Атанасова и Радомир Чолаков.

"Множат се предизвикателствата и пред парламента, и пред политическите партии за намиране формула, която да гарантира конструирането на устойчиво парламентарно мнозинство, което да излъчи управление на страната в рамките на редовен кабинет", това каза в началото на разговора президентът Румен Радев.

„Това е вторият цикъл консултации, които провеждам с парламентарно представените политически партии в 46-ия парламент за съставяне на редовно правителство. Множат се предизвикателствата и пред парламента, и пред политическите партии за намиране на формула, която да гарантира конструирането на устойчиво парламентарно мнозинство, което да излъчи съответно управление на страната в рамките на редовен кабинет“, заяви Радев.

„В същото време парламентът е изправен пред други предизвикателства – да вземе отношение по важни за всички българи въпроси, касаещи предстоящите здравна и миграционна криза. Те изискват актуализация на бюджета, независимо дали ще имаме редовен, или служебен кабинет. Те изискват приемане на важни неотложни закони и ясна позиция на парламента по Плана за възстановяване и устойчивост“, добави президентът.

„Независимо дали дадена политическа сила в парламента се е обявила за опозиция, или има амбициите да участва в управлението на страната, всяка парламентарно представена политическа партия трябва да има ясни позиции и ангажимент по тези въпроси, които касаят всички българи, касаят възможността да преминем устойчиво през предстоящите кризи, касаят и бъдещето на страната“, допълни той. 

"Нашата парламентарна група многократно е заявявала становище, че при връчването на втория мандат ще го върнем веднага, без да представяме състав и структура на Министерски съвет. Нищо не се е променило и становището ни остава същото. Не смятам, че трябва актуализацията на бюджета да бъде обвързана с връчването на втория и третия мандат", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова.

„Това са различни актове по своя характер и в Конституцията никъде няма подобни условия, за да може президентът да изпълни конституционните си правомощия. По отношение на актуализацията на бюджета сме на мнение, че мястото за тази тема е в Народното събрание. Там трябва да водим дебат дали има достатъчно финансови средства. Считаме, че ГЕРБ остави финансово и икономически стабилна държава, макара че месеци преди това т.нар. партиите на протеста твърдяха точно обратното, вие твърдяхте точно обратното. Преди година също имахме COVID криза, г-н президент, също се справяхме с редица предизвикателства. Надявам се, че мигрантската вълна не е забравена, но правителството на ГЕРБ се справи с това. Сега е ред на партиите, които считат, че могат да бъдат алтернатива, да поемат отговорност. Тези партии с такива намерения застанаха пред своите избиратели през април и юли. Сега е ред на тяхна отговорност, а и на ваша, г-н президент. Защото тези партии се родиха под вашия юмрук тук на площада. Затова категоричното ни становище е, че няма нужда от допълнителни консултации с парламентарната група на ГЕРБ. Когато ни връчите мандата, ще го върнем в рамките на същия ден“, допълни Атанасова.  

Държавният глава отговори, че с решението си да не предлагат структура и състав на кабинет, ГЕРБ облекчават неговата работа. По думите му, актуализация на бюджета трябва да има.

#ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"