Рашков: Гешев е назначил един от полицаите, били протестиращи да го охранява

Рашков: Гешев е назначил един от полицаите, били протестиращи да го охранява
A A+ A++ A

Започна извънредното заседание на Народното събрание. На него депутатите изслушват вътрешния министър Бойко Рашков заради кадрите с насилие над протестиращи по време на антиправителствените протести срещу кабинета „Борисов 3”.

„Не е случайно, че протестиращите са влачени зад колоната. Тук има задколоние. Там са разчитали, че тази камера, дори да работи, няма кой да подаде тази информация. Тази камера е заснела какво се случва зад колоната. Този запис се е съхранявал в НСО и на 17 юли - седмица след инцидента, е изискан от СДВР и е получен от НСО. Тоест, всичко е било известно още тогава. Някой бил крил тези материали, някой - намеква се, че някой като мен ги е крил една година”, обясни Рашков.

Поведението на полицаите граничи с престъпление. Такова нечовешко отношение възмущава всички, категоричен е министърът.  

Рашков обясни информация, че един от лежащите е загубил съзнание. „Състояние, временно опасно за живота, квалифицирано като средна телесна повреда. Ако това е вярно, къде е административното наказание. Къде е наказанието по НК”, попита той.

От проверката, която се е извършила в СДВР, са разпознати четирима от полицаите. „Единият - началник на отдел, на който са наложили наказание две години лишаване от право на повишаване. На друг - пак наказание за една година. Останалите двама - с порицание. Това е ефектът от дисциплинарната проверка и избраните санкциите, нищо повече. Единият от тях,  очевидно се ползва с доверието на главния прокурор и в началото на годината е преминал на работа в Бюрото по защита при главния прокурор. Вероятно главният прокурор, виждайки от кадрите, как се справя този човек с побоищата на площада в София, е пожелал точно такъв човек да го охранява в Бюрото по защита”, коментира Рашков.

До вчера Рашков обясни, че няма данни спрямо нито един от полицаите-биячи да е привлечен към наказателна отговорност. „Ако такова действие е предприето от прокуратурата, е трябвало да бъде информиран министърът на вътрешните работи още тогава. Или, ако това е направено сега - министърът в мое лице. Такова нещо няма”, добави той.

Като най-интересното в ситуацията Рашков определи решението на прокуратурата да се самосезира след публичното излизане на кадрите с полицейското насилие. „До този момент нищо не знае. Дори обявиха, че са привлекли няколко полицаи като обвиняеми. За което аз и до момента не съм информиран. За да се самосезира прокуратурата, ние всички с вас трябва да приемем, че тя не е знаела за случая зад колоните. Същевременно, преписките за полицейските действия зад колоната са предоставени на Дирекция „Вътрешна сигурност”, пряко подчинена на вътрешния министър. Следователно тези материали трябва да дойдат и да преминат през министъра и той да възложи проверката на Дирекцията. Ето защо аз изключвам министърът на вътрешните работи към онзи момент да не е знаел за тези кадри”, обясни силовият министър.

В Пленарната зала са и част от протестиращите, към които е проявено насилие - Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова. Депутатите аплодираха младежите на крака. 

„Филмчето показва ужасяващите факти, че управлението на режима „Борисов” няма аналог в ЕС. Ужасяваща диктатура, боравеща със средства, които използват по време на война. Както правеха в Ирак, Сирия, Афганистан. Трупат на купчини деца, осмелили се да знаят гражданските си права и да се борят за свободата си”, каза Николай Хаджигенов.

#Рашков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"