Рашков полицаите-биячи: Не знам къде се пазят записите, вероятно човекът, снимал момичето с разголена гръд пази личен архив

Рашков полицаите-биячи: Не знам къде се пазят записите, вероятно човекът, снимал момичето с разголена гръд пази личен архив
A A+ A++ A

До момента няма данни спрямо нито един от установените четирима полицаи, упражнили насилие над протестиращи на 10 юли миналата година, да е привлечен под наказателна отговорност или да е образувано наказателно производство. Това обяви в парламента служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

За сметка но това срещу битите граждани има образувани досъдебни производства. Министър Рашков определи поведението на полицаите като престъпление.

„Има един от пострадалите младежи, които е загубил съзнание. Загубата на съзнание за колегите юристи, това е състояние, временно опасно за живота, квалифицирано в НК в чл.129 като средна телесна повреда. Този запис е бил в МВР в едно негово поделение и трябва който е бил министър да каже крит ли е записа или не е крит. И на мене ми идва в ума да ви кажа, има една модерна дума, която се използва в България, „задкулисие“, а тук какво трябва да кажем – задколоние“, каза

В пленарната зала депутатите изслушват министърът на вътрешните работи Бойко Рашков - за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.

Поискано бе главният прокурор Иван Гешев също да застане пред депутатите с информация за действията или бездействията от страна на прокуратурата.

Според него обаче изслушването му от парламента е нарушение на разделението на властите и накърнява независимостта на съдебната власт.

Според експерти искането не е в разрез с Конституцията.
Само МВР не успя да установи има или няма насилие върху журналиста Димитър Кенаров. Полицаят, който е извършител е наказан дисциплинарно с порицание за срок от 6 месеца. Това коментира министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

"По отношение на сигналите от Българския хелзински комитет проверката е установила следното: "Сигналите са писани по шаблон, несъставен от БХК", каза още Рашков.

Започна извънредното заседание на Народното събрание на във връзка с публикуваните кадри с насилие над протестиращи миналата година.

Има кворум на заседанието. Регистрираха се 193 депутати.

На заседанието присъстват и подложените на полицейско насилие Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова.

#Рашков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници