Антоанета Цонева: Виждате ли го, това е основният организатор на полицейското насилие (СНИМКА)

Антоанета Цонева: Виждате ли го, това е основният организатор на полицейското насилие (СНИМКА)
A A+ A++ A

До момента няма данни спрямо нито един от установените четирима полицаи, упражнили насилие над протестиращи на 10 юли миналата година, да е привлечен под наказателна отговорност или да е образувано наказателно производство. Това обяви в парламента служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

За сметка на това срещу битите граждани има образувани досъдебни производства. Министър Рашков определи поведението на полицаите като престъпление.

В пленарната зала депутатите изслушват министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.

„Има един от пострадалите младежи, който е загубил съзнание. Загубата на съзнание за колегите юристи, това е състояние, временно опасно за живота, квалифицирано в НК в чл.129 като средна телесна повреда. Този запис е бил в МВР в едно негово поделение и трябва който е бил министър да каже крит ли е записът или не е крит. И на мене ми идва в ума да ви кажа, има една модерна дума, която се използва в България, „задкулисие“, а тук какво трябва да кажем – задколоние“, каза Бойко Рашков.

„Споделих с вас, че един от тях, който е бил началник на отдел в тези специализирани полицейски сили, и е бил там и ги е „учил“ – чуйте и вие знаете на какво ги е учил, учил ги е докога се бие“, добави вътрешният министър.

Вътрешният министър Бойко Рашков преди изслушването в парламента.

В пленарната зала са някои от протестиращите, върху които бе упражнено насилие. Депутатите ги аплодираха на крака.

Председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова припомни още случки от протестите миналата година.

„Най-потресаващата част от видеозаписа, изваден и показан от комисията „Хаджигенов“, са кадрите, които показват поведението на един от полицаите, снимащ в продължение на повече от 10 минути момиче, което е влачено и блъскано, и е с разкъсани дрехи, с белезници, пред очите на което момиче, се пребиват, удрят други протестиращи“, каза Манолова.

От думите на министър Рашков стана ясно, че проверката за дисциплинарни нарушения за извършено насилие над журналиста Димитър Кенаров е завършила с извода, че такова не е употребено, а изисканите видеозаписи от сектор „Видеонаблюдение“ са били с лошо качество и без дата и час.

Депутатът от „Демократична България“ Антоанета Цонева излезе на парламентарната трибуна със снимка в ръка.

„Донесла съм ви ето тази снимка, искахте лицата на биячите. Това е основният организатор, името му е Андон Андонов и към онзи момент е ръководител на сектор към специализираните полицейски части в СДВР. Познавате го, нали господа, вие сте били негови началници по онова време. В рамките на дисциплинарното производство срещу него е установено, че именно той е давал разпорежданията мирни протестиращи да бъдат завлачвани зад колоните на Министерски съвет. Както стана ясно, в момента този човек е в Бюрото за защита на свидетели на главния прокурор“, каза Антоанета Цонева.

Изслушването в Народното събрание продължаваше към 12 ч. българско време.

Поискано бе главният прокурор Иван Гешев също да застане пред депутатите с информация за действията или бездействията от страна на прокуратурата.

Според него обаче изслушването му от парламента е нарушение на разделението на властите и накърнява независимостта на съдебната власт.

Според експерти искането не е в разрез с Конституцията.

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници