Гърция предприема нови мерки за икономии, очаква нов транш от „Тройката“

Гърция предприема нови мерки за икономии, очаква нов транш от „Тройката“
Гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Трите партии от управляващата коалиция в Гърция най-после постигнаха споразумение по основните точки от пакета с нови мерки за икономии, изисквани от международните кредитори Европейския Съюз и Международния валутен фонд, съобщи министърът на финансите Янис Стурнарас.

Бюджетните икономии, които Гърция трябва да направи, са на стойност над 11.5 млр. евро за 2013 и 2014 г., каза Стурнарас, цитиран от гръцките медии, предаде „Медиапул".

Новите мерки за икономии трябва да бъдат постигнати чрез орязване на заплати и пенсии, включително увеличаване на пенсионната възраст от 65 на 67 години, съкращаване на около 15 000 държавни служители, както и други 2 млрд. евро от данъчни мерки.

Финансовият министър Янис Стурнарас описа споразумението като "основа за силни преговори" с международните кредитори на Гърция - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, известни като "Тройката".

Стурнарас уточни, че предложените мерки първо трябва да бъдат одобрени от делегацията на Тройката, която се очаква да се върне в Атина през уикенда, преди те да бъдат представени в парламента.

Правителството се надява мерките да бъдат одобрени от Тройката преди срещата на 8 октомври на финансовите министри на Еврозоната.

На срещата трябва да се реши дали да бъде отпуснат на Гърция следващият транш от международната помощ в размер на 31.5 млрд. евро, без който Гърция ще бъде принудена да обяви фалит.

"Постигнахме базисно споразумение по фундаменталните точки", заяви Фотис Кувелис, лидер на Демократичната левица, като добави, че ще бъдат поискано четиригодишно удължаване на гръцката програма за фискална регулация.

Междувременно в четвъртък стотици хора с увреждания излязоха на демонстрация пред парламента срещу предложените орязвания на социални помощи, съобщава ДПА.

В сряда гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу младежи с качулки, които хвърляха камъни и запалителни бомби, докато близо 70 000 хиляди участваха в шествие към парламента в знак на протест срещу мерките за икономии.

#Гърция #стачка #държавни служители #кредитори #ЕС #Европейски съюз #МВФ #Международен валутен фонд #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници