ВМА бие тревога: Делта вариантът иде с упорита температура от 40 градуса и кашлица до откат

ВМА бие тревога: Делта вариантът иде с упорита температура от 40 градуса и кашлица до откат
A A+ A++ A

Един от основните симптоми на Делта варианта е много висока температура – до 40 градуса, която се задържа дълго време и не се влияе от лекарства. Често срещана е и кашлицата със задух, посочват специалистите от Катедрата по инфекциозни болести на ВМА.

По-рядко се среща загубата на обоняние и вкус. Няма нищо общо с първия вариант, който беше от Ухан, където основният признак бяха именно загубата на обоняние и вкус, подчертават специалистите. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.

От клиниката съобщават, че през последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените с COVID-19, така и на хоспитализираните пациенти. Четвъртата COVID вълна обаче заразява цели семейства, показва статистиката на лечебното заведение.

И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора. При амбулаторната практика пациентите определено са по-млади – между 20 и 40 години. 90-95% от приетите за болнично лечение във ВМА са възрастни хора. 

От хоспитализираните случаи може да се направи обобщение, че до болница пациентите стигат на 6-ия, 7-мия ден от положителния тест – каквато тенденция се наблюдаваше и преди. Всичко обаче зависи от имунната система на човек – при някои усложненията настъпват и по-рано – от 24 до 48 часа.

Имаме положителни случаи и на имунизирани, без оглед на вида на приложената ваксина. Определено при ваксинираните не се налага да бъдат хоспитализирани.

Да, имаме приети в клиниката пациенти, които са ваксинирани, но при тях заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност, казват още инфекционистите. И напомнят, че сега е моментът хората да се защитят като се ваксинират, особено тези с онкологични заболявания, диабет и други, при които опасността от тежко протичане е най-голяма.

Спазването на мерките остава важен момент при ограничаване разпространението на вируса. А ключовата роля се пада на личната отговорност, подчертават от ВМА.

#коронавирус #делта вариант #ВМА #симптоми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »