Решено: Даваме убежище на 70 афганистанци

Решено: Даваме убежище на 70 афганистанци
A A+ A++ A

Министерският съвет взе решение за оказване на подкрепа и даване на убежище на до 70 афганистански граждани, които са работили в българското посолство в Кабул и заедно с българските контингенти на терен. Това каза служебният премиер Стефан Янев след редовното заседание на Министерския съвет.
България ще даде убежище и на семействата на тези афганистански граждани. Това е важно от гледна точка на съпричастността и солидарността, посочи Янев.

Ситуацията е много динамична и самото изтегляне на тези хора от Афганистан ще е предизвикателство, но със създадената организация се надявам да постигнем успех, допълни служебният премиер.

Хиляди хора продължаваха да се тълпят около летището в Кабул и тази сутрин с надеждата да се качат на някои от заминаващите от Афганистан самолети за евакуация, предаде ДПА, като се позова на видеокадри в социалните мрежи.

На тях се виждат стотици хора да чакат в защитен ров край периметъра на летището - някои дори стоят във вода до кръста там. На едно от видеата се вижда как мъж се опитва да се покатери по стената на рова, но е спрян от двама войници.

Отделните държави започнаха да взимат хората, които ще евакуират от други места в града и оттам да ги превозват до летището. Причината за това е хаосът на входовете на летището. Двама души от американския евакуационен списък казаха, че са били извикани на друго място в града, откъдето били откарани до летището с конвой от бронирани машини.

Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб каза, че не е ясно колко хора ще останат в Афганистан след като британските войски се изтеглят на 31 август. Рааб отказа да коментира дали британските войски ще се върнат в Афганистан в бъдеще. "Няма да спекулирам с това, докато тече евакуацията", каза той. "Обединеното кралство си запазва правото да упражнява самозащита по отношение на нашите граждани в нашата страна. Няма да навлизаме в спекулации по този въпрос", допълни министърът.

Вчера президентът  на САЩ Джо Байдън реши след проведена консултация с екипа си за национална сигурност да се придържа към крайния срок за изтегляне на войските от Афганистан на 31 август, каза висш служител на администрацията, предава Си Ен Ен.

Байдън е взел предвид сигурността на страната, след като талибаните заявиха, че ако войските останат по-дълго от предвидения срок, ще има последствия.

Световната банка спря финансирането на проекти в Афганистан, след като талибаните поеха контрола над страната, предаде Би Би Си.

Медията цитира притесненията относно това как превземането на страната от талибаните ще повлияе на "перспективите за развитие на Афганистан, особено за жените".

Този ход идва само няколко дни след като Международният валутен фонд (МВФ) също спря плащанията към Афганистан, а администрацията на президента на САЩ Байдън замрази активите на централната банка на Афганистан, които се държат в САЩ. Банката има резерви от около 9 млрд. долара.

''Спряхме плащанията към Афганистан, наблюдаваме внимателно и оценяваме ситуацията в съответствие с нашите вътрешни политики и процедури'', каза говорител на Световната банка пред Би Би Си. "Ще продължим да се консултираме в тясно сътрудничество с международната общност и партньорите за развитие. Заедно с нашите партньори проучваме начините, по които можем да останем ангажирани, за да запазим трудно постигнатите резултати и да продължим да подкрепяме народа на Афганистан''.

От 2002 г. базираната във Вашингтон финансова институция е отделила повече от 5,3 млрд. долара за проекти за възстановяване и развитие в Афганистан.

Междувременно платформата за отдаване на жилища под наем Airbnb обеща да предостави безплатни жилища за 20 хил. афганистански бежанци, предаде Си Ен Ен.

Изпълнителният директор на компанията Брайън Чески заяви във вторник, че програмата ще започне незабавно и че Airbnb ще плати за престоя. "Разселването и преселването на афганистански бежанци в САЩ и другаде е една от най - големите хуманитарни кризи на нашето време", каза Чески в поредица от публикации в Twitter. Той заяви, че компанията ще работи в тясно сътрудничество с неправителствени организации и нейното звено с нестопанска цел Airbnb.org, което предоставя жилища на хора в нужда след природни бедствия и други кризи.

 

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »