Калина Андролова: Защо България излъчва нежизнеспособен парламент

Калина Андролова: Защо България излъчва нежизнеспособен парламент
A A+ A++ A

Президентът Радев нямаше друга възможност, освен да даде третия мандат на БСП. Предстоят избори и той разчита на електората на БСП. При връчването на мандата Румен Радев се опита да каже, че размиването на властта зад експертна формула би било неполезно. В същото време той много добре знае, че тяснопартиен кабинет е напълно невъзможен. БСП има намерение „да изгради отново изгорелите мостове“ с другите „партии на протеста“, каза с непремерен патос един от говорителите на социалистите. Парадоксът е, че БСП не можа да изгради мостове дори вътре в самата партия и на предишните избори организациите по места бяха разцепени по самото дъно на две половини, основно по въпроса за председателката. Както винаги г-жа Нинова защити резултатите си със сатирично обяснение от сорта, „и този път не се провалихме, а само стартирахме надолу“.

Българската социалистическа партия непрекъснато се опитва силно да се разграничи от ГЕРБ, за да получи статут на доверие от т.нар. „партии на протеста“. Въпросът, който виси пред „Има такъв народ“ и „Демократична България“, е с какво БСП дава по-интелигентна перспектива за страната ни от ГЕРБ? Отговорът е: с нищо. Тъкмо напротив. БСП озадачава с лошата си кадрова селекция. И от възпитана старомодна партия със собствено политическо пространство БСП се превърна в агресивна и аматьорска партия с неясен периметър на значение. Социалистическата партия трудно понася характеропатията на председателката си, и в момента г-жа Нинова би дала всичко да може да състави експертен кабинет, през който да заздрави позициите си вътре в партията. Уви, вчерашното интервю на Слави Трифонов пред Бойко Василев категорично дава да се разбере, че кабинет с мандата на БСП няма да има.

Със странното си политическо поведение Слави непрекъснато поставя в шах останалите политически играчи. И може би това е истинската цел на неговата поява в политиката. Парламентаристите на Слави се държат като хора, които преливат от някаква форма на забавляващ ги нихилизъм, като същевременно са решили да развалят празненството на всички, които знаят и могат да управляват държавата. Тези хора или казват „не“ на всичко очаквано, или играят изненадващо и „шоково“ в последната минута, изграждайки парламент на случайностите.

Депутатите на Слави са част от шоуто, което се е преместило в реална политическа среда, за да може да се отклони в смешки натрупаното напрежение сред населението. „Има такъв народ“ се оказва най-непредсказуемата формация в парламента, която изпитва наслада да поставя всички останали в ситуация без изход. Тези особени ходове на „Шоуто на Слави“ не са случайни, те са сценарна инвестиция, която очаква предложения отвън за разрешаване на ситуацията. Един вид, „даваме ви шах, но ако искате да не обърнем и дъската с шахматните фигури, трябва да бъдете особено любезни с нас, и вие много добре знаете как става това“. 

Това, което базово липсва на политиката ни, е политическа интелигентност, умение да правиш политика, а не само и единствено да източваш предимствата на политическата позиция. Защо България няколко пъти подред излъчва нежизнеспособен парламент? Защото имаме пълно разпадане на възпитателните механизми и от там отмиране на чувството за гражданска отговорност. Това са неща, които не вълнуват по-голямата част от населението, обитаващо българската територия. Гражданската политическа интелигентност, гражданските ценности никога не се формират спонтанно, те са резултат от своеобразно възпитание от разнообразни обществени източници – медии, образование, институции, публичен дебат, партийна дейност и пр.

Когато част от тези източници на „индоктринация“ са профанизирани, неработещи, семпли, те произвеждат и съответната действителност, съответния отговор у избирателя. Тогава избирателят се вълнува не от правото си на свободен избор, а от правото си на казан за ракия. Властта има нужда да формира у населението знание за политика. Но не прави нищо по въпроса. Защото интуитивно знае, че интелигентният избирател трудно се манипулира, той има претенции, задава въпроси, по-трудно се възхищава, въздиша, докато другите ръкопляскат...

Партията на Слави не може да управлява. Тя има други функции, такива каквито Слави винаги е имал. Партията на Слави е катализатор на електорално отношение. „Има такъв народ“ ще присъстват в политиката в ролята на сценарен екип, който подкрепя или не подкрепя определени политически сюжети. Още с влизането си в политиката Слави Трифонов имаше предвид за себе си точно тази роля, но за съжаление гласоподавателите го поставиха пред сложната задача да управлява, и ситуацията се напрегна, и дори на моменти стана истински комична. От интервюто на Слави става ясно, че следващият парламент най-после ще излъчи кабинет. И този кабинет е възможно да бъде ГЕРБ – „Има такъв народ“, или ГЕРБ –„Демократична България“. От парламентарните ексцесии виждаме, че друг формат не може да има. Накрая може и да се окаже, че ГЕРБ ще могат да избират с кого да се коалират, след като преди това са си изиграли картите перфектно в сложната политическа ситуация.

Коментар на Калина Анролова в предаването „Политически НЕкоректно“/БНР

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"