Лозари с блокада в знак на протест срещу изкупната цена на гроздето

Лозари с блокада в знак на протест срещу изкупната цена на гроздето
A A+ A++ A

Сдружението на лозарите ще блокира с трактори пътя Поморие-Каменар до връзката с колелото за Слънчев бряг в четвъртък (02 септември) в 09:00 ч.

Блокадата ще продължи половин час.

"Липсата на далновидна стратегия и дългосрочна политика в бранша доведе до намаляването на лозята у нас с 5 пъти за последните 20 години - от 1.6 млн. декара на 300 хиляди декара. Една от най-важните и наложителни мерки е предвиждането на национални доплащания за сектора. Ние сме единствената държава, в която тези доплащания са изключени, тъй като се счита, че виненото грозде не е плод. За сравнение - в другите страни от ЕС помощта за сектора е в размер на около 300 евро на декар. В България през последните 5-6 години тя е достигнала максимум 22 евро на декар. Същевременно разходите по отношение на отглеждането на културата и производство на грозде са еднакви с колегите от ЕС, а през последните години дори скочиха драстично. В същото време имаме почти двоен спад на изкупната цена на гроздето", обясняват от сдружението.

От там допълват, че себестойността на един килограм грозде се движи между 80 и 90 стотинки, а за да може секторът да оцелее, изкупната цена трябва да бъде поне един лев.

"Последните 3 години сме обиколили всички институции, но само ни лъжат и нищо не се случва. Ако и сега не ни чуят, ще пристъпим към национални протести, хората са ни готови за гражданско неподчинение", завършват от сектора.

 

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »