Гришо загуби 2 тайбрека от непретенциозен австралиец и се отказа от US Open

Гришо загуби 2 тайбрека от непретенциозен австралиец и се отказа от US Open
A A+ A++ A

Нашият Григор Димитров имаше меко казано лесен жребий на тазгодишния US Open, но не успя да се възползва. Първата ни ракета се отказа във втори кръг при 6-7(4) 6-7(4) 0-4 срещу непретенциозния австралиец Алексей Попирин.

Най-добрият ни тенисист на моменти показваше на какво е способен, но губеше концентрация в най-важните моменти и това загуби срещата за него. Водеше с пробиви в първия и втория сет, а в началото на третия се срина психически, което даде сериозен ранен аванс за противника му.

Григор имаше и проблеми с лявото си стъпало, като в крайна сметка това го принуди да сложи край на двубоя. От другата страна на корта Попирин започна колебливо, но с напредването на мача намали грешките и се възползва от тези в полето на бившия №3.

Първата ни ракета започна срещата с подаване на 0 и контрол над разиграванията – стоеше близо до основната линия и взимаше топката рано, като скъсяваше времето за реакцията на опонента си.

В четвъртия гейм двамата влязоха в малко по-дълги разигравания, като Попирин се опитваше да насочва ъпроуча си към бекхенда на българина и да провокира минаващ удар от тази страна. При 30-30 обаче реши да промени тактиката и Григор го размина от форхенд – първият брейкбол в срещата. Добър начален удар и уинър върнаха равенството, но Димитров отново поведе след дълбок ретур в тялото. При втората си възможност за пробив бившият №3 не успя дори да влезе в разиграване след нов отличен първи сервис на Алексей. Австралиецът обаче продължаваше да търси скъсени разигравания и навлизаше в корта, което не му носеше успех – за пореден път Григор го спря и в следващото разиграване реализира брейка – 3-1.

Изглеждаше сякаш ще видим бързо затвърждаване на пробива – българинът поведе с 40-0, но две двойни грешки и форхенд в мрежата доведоха гейма до дюс. Все пак най-добрият ни тенисист успя да се измъкне от рибрейк с брилянтна къса – 4-1.

Моментното колебание бе бързо забравено и видяхме сходен гейм на четвъртия. Попирин продължаваше да търси бекхенда на българина при всяка възможност и да се опитва да надгражда с излизане на мрежата. Димитров обаче продължаваше да сваля умело топката в краката му и да го затруднява. Стигна до нов брейкбол, но този път не съумя да го реализира.

На сервиса на Григор положението бе по-различно, но и грешките в играта на полуфиналиста от 2019 започнаха да стават повече. При 15-30 не успя да завърши от смач и момент по-късно изпрати бекхенд слайс в мрежата. Спаси първия брейкбол бързо, а при втория демонстрира чудесно воле, след което този път бе по-убедителен с удара над глава – дюс. При равенството Попирин забави възобновяването на играта значително, търсейки резервен антивибратор, което изглежда наруши концентрацията на първата ни ракета. Димитров сгреши и даде нов шанс на опонента си, но се измъкна за пореден път. При поредния дюс Григор скъса кордажа на ракетата си и изпрати топката в аут, което донесе четвърта възможност за австралиеца – този път реализирана: 3-4.

Двамата стабилизираха представянето си в следващите минути, като Попирин изглеждаше една идея по-уверен. Стигна се до тайбрек, открит с уинър от страна на Димитров. Българинът грешеше повече в тази част от срещата и поредната непредизвикана направи резултата 1-3. За щастие, Алексей допусна първата си двойна грешка в мача при 4-2 в негова полза и минипробивът бе върнат. Още в следващото разиграване обаче авансът му бе възобновен. Брилянтен бекхенд уинър по правата от страна на Димитров намали разликата, но все пак Попирин получи правото да сервира за сета. Първата точка на негов начален удар завърши с форхенд в аут от страна на българина, а сетболът – с ретур в мрежата – 7-6(4).

Въпреки разочарованието, Григор започна силно втората част и стигна до брейкбол още в първия гейм. Макар да показа признаци на дискомфорт в гърба, където напоследък страдаше от физически проблеми, Димитров завърши пробива с невероятен минаващ бекхенд удар от трудна позиция.

Двамата продължиха с равностойните разигравания, като австралиецът стигна до шанс за рибрейк след удар в мрежата от Григор, но хубава комбинация от сервис и форхенд по диагонала върнаха равенството. Попирин си издейства нов шанс, но и този път бе надигран. Първата ни ракета потърси нов печеливш удар по правата, но този път не намери целта и се изправи пред трети брейкбол. Вторият му сервис беше посрещнат с дълбок ретур и резултатът в сета стана 1-1.

При 1-2 Димитров поиска медицински таймаут, като проблемът се намираше в ставата на палеца на левия му крак. Точно докато получаваше медицинска помощ, заваля и мачът бе прекъснат.

При подновяването на играта нямаше видими проблеми в придвижването на Григор Димитров, и двамата се справяха чудесно на начален удар в следващите моменти.

При 4-5 имаше ново леко прекъсване поради преваляване и за подсушаване на корта, след което българинът трябваше да сервира за оставане в сета. Направи го без затруднения.

Димитров отново изглеждаше в много добро настроение на корта и това бързо рефлектира върху играта му. Стигна до брейкбол при 5-5, но реши да рискува от форхенд и изпрати топката далеч в аут от добра позиция. Не получи нова възможност.

Стигна се до тайбрек, в който Григор първи пречупи опонента си за 3-2, но последва бърз рибрейк след неподготвено излизане на мрежата от страна на най-добрия ни тенисист. Непредизвикана грешка от страна на Димитров прехвърли инициативата в ръцете на австралиеца и той бързо се възползва със солиден сервис – 5-3. На втори начален удар обаче Алексей бе уязвим и първата ни ракета се възползва. Макар да върна минибрейка, Григор сгреши отново и даде два сетбола на опонента си – още при първия изпрати топката в аут – 6-7(4).

При поредната грешка и третия скъсан кордаж, Димитров не издържа и счупи ракетата си, което му донесе официално предупреждение при 40-40 в първия гейм на третия сет. Последва още един удар в мрежата и частта започна с пробив след форхенд в аут от страна на българина – 0-1.

В следващите минути Григор се срина психически и с двойна грешка даде нов шанс за пробив при 0-2. След поредната мрежа изостана с 0-3. При 0-4 Димитров реши да сложи край на срещата поради дискомфорта, който чувстваше в стъпалото си.

#Григор Димитров #US Open

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »