Борисов да не си позволява нападки срещу съда, предупреди Хелзинкският комитет

Борисов да не си позволява нападки срещу съда, предупреди Хелзинкският комитет
Премиерът Бойко Борисов на срещна с генералния директор на Европейската служба за борба с измамите Джовани Кеслер на 27 септември 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският хелзинкски комитет предупреди премиера Бойко Борисов да не си позволява да напада съдия за решение по дело, защото съдът е неприкосновен.

„Нетърпимо е изявлението на Борисов за оправдателното решение на Софийския апелативен съд по делото за пране на пари по САПАРД, че „съдията беше един от хората, които бяха най-против министър Цветанов“, заявяват от БХК в позиция по делото САПАРД.

Министър-председателят направи този коментар в четвъртък след среща с шефа на ОЛАФ Джовани Кеслер, който попита как е възможно в Германия да има присъди по същия случай, а в България не.

„Премиерът непростимо се опитва да дискредитира съда като институция и лично съдията Калпакчиев (Калин Калпакчиев е един от най-активните членове на Съюза на съдиите срещу нападките на Цветанов - бел. ред.), и то именно в качеството му на реформатор - опозиционер на агресивния вицепремиер, чиито вмешателства в независимостта на съда вече предизвикаха откритото неодобрение на редица международни институции“, пише още в позицията на огранизацията, публикувана на нейния сайт.

„Още по-нетърпима е нападката на премиера срещу съдията в контекста на лицемерните опити на властниците в последно време да се престорят, че избират независим ВСС.

Нападнатият съдия Калпакчиев е член на новия ВСС, избран от съдиите, и открито заявен реформатор от Съюза на съдиите. По модела, по който Цветанов атакуваше лидерката на Съюза - съдия Мирослава Тодорова, заради реформаторската й дейност, сега премиерът атакува Калпакчиев, който, като член на ВСС, ще бъде основно лице на усилието на честните магистрати да извоюват за гражданите чисто правосъдие“, допълват от БХК.

Според организацията намерението на премиера да подкопае лично Калин Калпакчиев е видно от това, че приписва решението за присъдата на него еднолично, а то е постановено от състав от трима съдии.

„Що се отнася до осъждането по т.нар. знаково дело, то е провалено от прокуратурата, а не от съда. Прокуратурата е внесла обвинение с разделени доказателства и обвиняеми – по двама, така че да е невъзможно осъждането им като организирана престъпна група. Законът е този, който изисква поне трима участници, за да е налице такава група. Съдът спазва закона“, категорични са от БКХ.

Такова обяснение за решението на съда даде и самият Калпакчиев след произнасянето на присъдата.

„Интересното е какво и защо е направила прокуратурата в случая. Това е въпросът, който обществото си постави – какви ги върши българската прокуратура и защо премиерът я прикрива, като отклонява вниманието от нея, за пореден път, към съда“, завършва изявлението на правозащитниците.

#Бойко Борисов #премиер на България #БХК #Български хелзинкски комитет #ВСС #Калин Калпакчиев #САПАРД #дело САПАРД #пране на пари #ОЛАФ #Джовани Кеслер #Съюз на съдиите #Мирослава Тодорова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"