ЕС и AstraZeneca постигнаха споразумение, прекратяват съдебните спорове

ЕС и AstraZeneca постигнаха споразумение, прекратяват съдебните спорове
A A+ A++ A

ЕС и AstraZeneca постигнаха споразумение, което ще гарантира доставката на оставащите дози ваксина срещу COVID-19 на държавите членки съгласно условията на предварителното споразумение за закупуване, сключено на 27 август 2020 г. Споразумението ще сложи край и на висящия съдебен спор в съда в Брюксел.

Това споразумение предвижда твърд ангажимент от страна на AstraZeneca да достави, в допълнение към 100-те милиона дози, доставени до края на второто тримесечие, още 135 милиона дози до края на 2021 г. (60 милиона дози до края на третото тримесечие и 75 милиона дози до края на четвъртото) и останалите дози (65 милиона) до края на март 2022 г. Това ще сведе общия брой на доставените дози до 300 милиона дози, както е записано в договора.

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду заяви: "Днешното споразумение за уреждане на спора гарантира доставката на останалите 200 милиона дози ваксина срещу COVID-19 от AstraZeneca в ЕС. Въпреки че тази седмица достигнахме важния етап от 70 % пълна ваксинация на възрастното население на ЕС, съществуват значителни разлики в равнищата на ваксинация между нашите държави членки, а продължаващото наличие на ваксини, включително на AstraZeneca, продължава да бъде решаващо. И като най-силен поддръжник на световното сътрудничество и солидарност в областта на ваксините ще продължим да помагаме на останалата част от света. Нашата цел е до края на тази година да предоставим най-малко 200 милиона дози ваксини на държави с ниски и средни доходи чрез международната инициатива COVAX. Солидарността по отношение на ваксините е и продължава да бъде нашата запазена марка."

На държавите членки от ЕС ще се предоставят редовни графици за доставка на оставащите ваксини на AstraZeneca и ще се прилагат ограничени отстъпки в случай на забавяне на дозите.

#ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »