Кметът на Русе в писмо до премиера и МОСВ: Замърсяванията на въздуха са неконтролируеми

Кметът на Русе в писмо до премиера и МОСВ: Замърсяванията на въздуха са неконтролируеми
A A+ A++ A

Кметът на Русе Пенчо Милков е изпратил писмо до министър-председателя на България Стефан Янев и до Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, в което настоява за въвеждането на по-строги норми за допустимите емисии на вредните органични вещества във въздуха. Това съобщават от кметството в крайдунавския град, предаде БТА.

Милков е предложил промяна в наредбите за пределно позволените концентрации на вредното влияние в атмосферния въздух на населените места, както и за самите дейности на производството.

"В последните години в община Русе, в Регионалната инспекция по околната среда и водите, в Регионалната здравна инспекция и на спешния телефон 112 ежедневно постъпват сигнали за тежки, остри органични миризми. Замърсяванията принуждават гражданите да живеят затворени в домовете си, а броят на хронично болните, както и на онкологичните заболявания се увеличава всяка година. Обстановката става нетърпима и русенци, които от зората на демокрацията са особено чувствителни за чистотата на въздуха, са изправени пред нерешим проблем", заявява в писмото си Пенчо Милков.

Според кмета основен източник на здравно-екологични проблеми в града са неконтролируемите замърсявания с вредни органични вещества от производства, непризнаващи българското екологично законодателство, нормативните актове, както и конституционното право на гражданите да живеят в чиста и здравословна околна среда.

В обръщението си към представителите на държавните институции Милков настоява, че пробите от замърсения въздух и измерванията на концентрациите на органичните замърсители е необходимо да бъдат извършвани с по-голяма честота, която отчита появяването и продължителността на превишаване на нормите и максималните средни стойности.

"Поради твърде остарелите екологични наредби и съобразно препоръките на Световната здравна организация и на Европейската агенция по околна среда е належащо да бъдат актуализирани и въведени по-ниски граници на допустимото замърсяване от страна на промишлените производители", се казва още в писмото до премиера и до МОСВ.

 

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »