Скочихме от земята на килима! България най-сетне взе, че би на футбол след късна развръзка срещу Литва

Скочихме от земята на килима! България най-сетне взе, че би на футбол след късна развръзка срещу Литва
A A+ A++ A

Най-сетне българският национален отбор постигна първа победа в световните квалификации за Мондиал 2022, след като победи Литва с 1:0 на Националния стадион „Васил Левски“. Победното попадение за „лъвовете“ реализира влезлият като резерва Ивайло Чочев в 82-ата минута след центриране на Кирил Десподов, който пък в края на мача пропусна също да се разпише.

Във временното класиране в група С България е на трета позиция с пет точки. Италия е лидер с 10, а Швейцария има 6.

Българите започнаха по-дейно мача. В 4-ата минута Кирил Десподов центрира в наказателното поле от свободен удар, но играч на Литва изчисти лесно топката. Пет минути след това "лъвовете" опитаха многоходова атака, която завърши с центриране на Георги Йомов, но стражът на Литва улови. 

В следващите минути литовците опитаха атаки и отляво, и отдясно, но българската защита бе непоколебима. В 16-ата минута Кристиян Малинов опита удар от дистанция, но топката мина малко над вратата на Шеткус. Две минути след това при центриране в наказателното поле на България Черниш бе близо до това да засече топката, но за щастие на Георги Георгиев не се наложи на българския страж да се намесва. 

В 21-ата минута Йомов проби по десния фланг, но центрирането му отново попадна в ръцете на литовския страж Шеткус. Три минути след това Йомов тръгна през центъра, преодоля двама играчи на Литва, но накрая "стъпи върху топката" и не успя да завърши подобаващо атака, която поде. В 27-ата минута Атанас Илиев получи хубав пас от доскорошния си съотборник Тодор Неделев, но прати топката покрай вратата, а след това страничният рефер вдигна и флага за засада. Малко след центриране на Йомов, Десподов опита удар, но топката прелетя над вратата на Шеткус. 

Българските атаки продължиха. В 30-ата минута Шеткус направи спасяване след изстрел на Кирил Десподов, което доведе до корнер. Топката бе изпратена на далечната греда при центрирането от ъгловия удар, но Антон Недялков не успя да играе с топката. Минута по-късно след контраатака Десподов получи в наказателното поле, но бе затворен и топката излезе в ъглов удар, след който Иван Турицов опита удар от дистанция, който бе крайно неточен.  

В 35-ата минута Йомов даде дълъг пас към Кирил Десподов, който бе съборен в близост до наказателното поле, но главният съдия не отсъди нарушение. Четири минути след това Малинов опита технично отиграване, но топката мина в близост до вратата. В следващите минути българските атаки продължиха. В 41-ата минута Неделев застана зад топката, за да центрира от свободен удар, но се подхлъзна и центрирането му не успя да доведе до опасност пред литовската врата. До края на полувремето "лъвовете" продължиха с натиска си, но не успяха да променят резултата и двата тима се прибраха в съблекалните при нулево равенство.

В първите минута на втората част литовците започнаха по-дейно. В 48-ата минута Казлаускас можеше да остане очи в очи с Георгиев, но добра намеса на Петко Христов предотврати опасността. В 51-ата минута Неделев изпълни добре свободен удар, но Шеткус улови топката. В 56-ата минута Георгиев изби топката след изстрел на Казлаускас. 

В 57-ата минута Ясен Петров направи двойна смяна. Тодор Неделев отстъпи мястото си Димитър Илиев, а Георги Костадинов излезе, за да се появи в игра Ивайло Чочев. Така капитанската лента отиде на ръката на капитана на Локомотив Пловдив.

В 59-ата минута след ъглов удар няколко от играчите на Ясен Петров опитаха удари, но се стигна само до нов корнер, от който не последва нищо опасно. В следващите минути българските национали се настаниха в половината на гостите. В 69-ата минута българите стигнаха до поредния си корнер, но отново не излезе нищо опасно от статичното положение и топката излезе в аут. Четири минути след това Йомов центрира, но Шеткус улови. 

В 74-ата минута Десподов получи изключител пас от Димитър Илиев и тръгна на скорост, но бе спрян от спасяване на Шеткус с крак. Минута след това Антон Недялков с ключова намеса спря контраатака на Литва. В 78-ата минута Димитър Илиев стреля към вратата на Шеткус, а литовският страж успя да спаси. 

В 82-ата минута България поведе в резултата! След центриране на Кирил Десподов Ивайло Чочев с глава заби топката във вратата на гостите.

След попадението на Чочев стражът Николай Михайлов получи червен картон на резервната скамейка.

В добавеното време Димитър Илиев пусна пас към Десподов в наказателното поле, но футболистът на Лудогорец пропусна да се разпише от удобна позиция. 

Селекционерът на България Ясен Петров бе много щастлив след минималната победа, с която България записа първа победа в официален мач от ноември 2019 г. насам.

„Знаех, че ще бъде много трудно, защото от 2 години нямаме победа. Мисля, че играхме на добро ниво, създадохме доста голови положения срещу отбор, който също няма какво да губи. Искам да благодаря на момчетата, защото атмосферата в отбора е прекрасна. Убеден съм, че този отбор има бъдеще. Трябва ни време и подкрепа. Искам да благодаря на малкото хора, които днес ни подкрепиха на стадиона, защото те бяха много искрени. Макар  и трудно, днес си заслужихме трите точки и вече имаме 5 точки. От 2 години нямахме победа, успяхме да я постигнем. Надявам се да бъдем подкрепени още повече, защото тези момчета го заслужават и да се надяваме, че ще изглеждаме все по-добре и по-добре и ще правим стъпки напред“, заяви през сълзи Петров минути след края на мача. 

Ясен Петров обясни и защо тази победа е била толкова важна за тима ни: „Изстрадана е победата от гледна точка на негативизма, който се излива върху националния отбор, който е загубил доверието на много от феновете. Искаме да донесем радост на хората, а това може да стане само с победи и ще се опитаме да го направим. Радвам се, че направихме една много малка крачица напред след добрия резултат във Флоренция. Можем само да се гордеем от работата, която вършим с тези момчета, защото се разбираме добре и обстановката е фантастична“.

„Нормално беше, те също са ни разузнали. Ние през цялото време контролирахме играта. Имахме 2-3 ситуации през първата част да поведем. И на полувремето им казах на момчетата, че ако вкараме един гол ще се отворят пространства и ще имаме още ситуации. Да не сме максималисти, и 1:0 е сладко, защото това са 3 точки. Малка крачица напред, но тя е сладка“, каза още селекционерът на България.

Петров също така изтъкна и малкото време като причина, попречила на „лъвовете“ да бъдат по-убедителни срещу Литва: „Ние се опитахме, но в малкото време след като се прибрахме от Италия, ние възстановявахме момчетата и нямаме време да изтренираме всичко, което искаме. Това обаче ще се промени с течение на лагерите и с всеки следващ лагер ще можем да работим над още неща. Истината е, че през тези 3 дни не е лесно да изтренираме нещата, които искаме да приложим на мача. Искахме да пресираме високо. Този отбор играе нелошо, особено отзад. Радвам се, че не създадоха много опасни положения пред нашата врата. В защита ние бяхме добре, Малинов, Костадинов и Тошко Неделев също направиха силен мач. Хората, които влязоха като резерви, също помогнаха. Играхме като колектив, това е нещо, което искам да видя и смятам, че ще върне хората на стадиона“.

Състави

България: 23. Георги Георгиев, 2. Иван Турицов, 5. Петко Христов, 4. Валентин Антов, 14. Антон Недялков, 7. Георги Костадинов - к (57' 18. Ивайло Чочев), 8. Тодор Неделев (57' 20. Димитър Илиев), 16. Кристиян Малинов (94' 3. Андреа Христов), 17. Георги Йомов (76' 9. Спас Делев), 11. Кирил Десподов, 19. Атанас Илиев (94' 21. Калоян Кръстев)

Резерви:1. Даниел Наумов, 13. Николай Михайлов, 3. Андреа Христов, 6. Бирсент Карагарен, 9. Спас Делев, 10. Радослав Кирилов, 12. Доминик Янков, 15. Васил Божиков, 18. Ивайло Чочев, 20. Димитър Илиев, 21. Калоян Кръстев, 22. Илиан Илиев

Селекционер: Ясен Петров

Литва: 16. Ернестас Шеткус, 23. Роландас Баравикас, 8. Едгарс Уктус, 6. Бенас Шаткус, 17. Юстас Ласикас, 14. Викинтас Сливка, 19. Линас Мегелаитис (87' 2. Линас Климавичус), 9. Донатас Казлаускас (71' 18. Овидиус Вербикас,), 11. Арвидас Новиковас, 10. Едгарс Дубикас (46' 7. Елигиюс Янкаускас), 22. Федор Черних

Резерви:1.Титас Крапикас, 12. Едвинас Гертмонас, 2. Линас Климавичус, 3. Витас Гашпитис, 4. Мартинас Дапкус, 5. Каролис Узела, 7. Елигиюс Янкаускас, 13. Доминикас Бараускас, 15. Ваидас Славикас, 18. Овидиус Вербикас, 20. Домантас Шимкус, 21. Артемиус Тутишкинас 

Селекционер: Томаш Ражнаускас

Жълти картони: Атанас Илиев, Елигиюс Янкаускас

Съдия: Джон Бийтън (Шот)

#световни квалификации #Литва #България #Ивайло Чочев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"