Радев се среща с ЦИК за датата на изборите - ще имаме ли вот 2 в 1

Радев се среща с ЦИК за датата на изборите - ще имаме ли вот 2 в 1
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев ще се срещне с ръководството на Централната избирателна комисия, за да обсъди възможните дати за провеждане на парламентарните избори.

Датата на вота зависи от деня, в който Радев ще разпусне 46-ото Народно събрание. Миналата седмица депутатите гласуваха президентските избори да се проведат на 14 ноември.

Ако президентът задържи разпускането на Народното събрание до 10 септември, то нови предсрочни парламентарни избори може да се проведат на 7 ноември, като така те ще са преди президентските. Ако обаче държавният глава реши изборите да са „2 в 1“, то трябва да разпусне парламента по-късно: до 14 или 21 септември, за да може да съвпаднат с един от очакваните два тура на президентските избори (14 и 21 ноември са недели).

От самото начало държавният глава изрази мнение, че избори 2 в 1 противоречат на духа на Конституцията, защото трябва да има разграничаване между двете основни институции в държавата. Същевременно обаче президентът отчете, че избори в различни седмици означава избирателите да отидат до урните в три поредни недели и то в условия на пандемия.

Ето защо държавният глава обяви, че ще търси рационално и балансирано решение, като се консултира с ЦИК относно предизвикателствата пред логистиката и организацията на вота и в двата варианта.

От ЦИК вече заявиха, че няма никакъв технически проблем двата вота да се проведат едновременно, което ще е по-евтин вариант. Чисто организационно ще е необходимо да се закупят още две хиляди машини за гласуване.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »