Специални гости радват на „София Филм Фест“

Специални гости радват на „София Филм Фест“
A A+ A++ A

Специалните кино гости, които обичайно идват на „София Филм Фест“ (СФФ) през март, този път ще видим между 14 и 30 септември, когато е есенното издание на 25-ия международен филмов фестивал.

„Срещни киното!“ – апелира мотото на филмовия форум.

Още в петък – 10 септември, в Дома на киното СФФ ще започне ретроспективата на Мика Каурисмаки, а следващия уикенд (18-19 септември) финландският майстор ще представи най-новата си творба „Една спокойна нощ“, разказа пред Радио София Светлана Дамянова от пресотдела на СФФ (на снимката вдясно).

Режисьорът ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос къмкиноизкуството. В същия „финландски уикенд“ публиката ще може да се срещне с Ева Путро, сценаристката на филма „Туве“, посветен на великолепната Туве Янсон.

Официалното откриване на специалното издание на 25-ия София Филм Фест е на 14 септември на територията на Sofia Summer Fest с българската премиера на „Брайтън 4“ – най-новият филм на Леван Когуашвили. Грузинският режисьор също ще дойде в София, за да представи творбата си лично, след триумфа му в Трайбека, където филмът му беше удостоен с три награди (за сценарий, най-добър актьор и най-добър филм) .

Светлана Дамянова допълни, че българската публика ще се срещне лично с още един носител на Наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум – прочутият румънски режисьор Кристи Пую, който ще изнесе майсторски клас в програмата на фестивала в Дома на киното.

Сред специалните гости на СФФ е и най-първият му гост - американският режисьор Лех Ковалски. Пред софийската публика той ще представи най-новите си филми, както и пънк-класиката „D.O.A“.

На 15 септември ще бъде българската премиера на „Жените наистина плачат“ - най-новия филм на режисьорското дуо Мина Милева и Весела Казакова, които участваха именно с това заглавие в програмата „Особен поглед“ в Кан, а след това и на фестивалите в Сараево и Карлови Вари.

 

 
 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »