Хампарцумян: Ако дадем неразумно пенсиии на хората, инфлацията ще им ги вземе

Хампарцумян: Ако дадем неразумно пенсиии на хората, инфлацията ще им ги вземе
A A+ A++ A
Пенсионерите получават добавка от 120 лв. до края на годината. Все още не са се разбрали докрай. Което и правителство да е, има нужда от определена гъвкавост, Дотогава трябва да направим някакви неща. Временно пенсионерите могат да получават някакви пари. Ако им дадеш неразумно, инфлацията ще им ги вземе. Тези хора, които се упражняват в остроумия и закачки, не са компетентни. Компетентни са бюджетна комисия и Министерството на финансите.
 
Това заяви е "Денят ON AIR" председателят на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян.

"Тези избори ще дойдат и ще минат, но тази държава трябва да има определена устойчивост. Пенсиите се плащат от данъците на работещите. Пенсионните натрупвания на България през 20 век няколко пъти са унищожавани от местни тарикати, от политически събития, така че това е крехка система, не бива да се пренасилва", смята той.

По думите му "неразумната икономическа политика води до катастрофални последици". "Лошият сценарий е да увеличават заплати, пенсии и накрая - инфлация. Неразумната икономическа политика води до катастрофални последици. Това сме го играли през 90-те години. Надавам се, че има разумни хора. Държавата има нужда от компетентни, решителни хора. Има нужда от отговорни лидери. От 97-ма година катастрофата доведе до обществен консенсус, че са необходими решителни промени. Надолу няма граница. Нагоре има", категоричен е финансистът.

Той коментира стачните действия на ресторантьорите срещу наложените Ковид мерки. "Ресторантьорите получиха глътка въздух. Същевременно това е много труден бизнес, иска много усилия и невинаги е успешен Но ние не можем да поддържаме един губещ бизнес с публични пари. Пари трябва да има, ако на някого, който административно му затваряш бизнеса. Трябва да се намери разумният баланс. Когато тази опасност отмине, тези пари няма смисъл да отиват в тази посока", посочи Хампарцумян.

И категорично отрече хипотезата за настъпване на хиперинфлация в България. "Не мисля, че ще има. Но вероятно ще има относително дълъг период на относително висока инфлация. Новото богатство в една държава се създава от предприемчивостта в една държава. Новите пари, които ще ни направят по-богата икономика, зависят не от политиците, а от хората, предприемчивост трябва. И преди това имаше отлив на инвеститори. България изостана драматично в последните няколко години. Имаме колективна вина, избираме тези хора, търпим ги да ни разказват разни неща и накрая... ",коментира той.

Хампарцумян даде своето мнение и по темата с Плана за възстановяване и устойчивост. "Колкото по-бързо го внесат, толкова по-добре. Трябва този План да се внесе от служебното правителство и да не се бави. След време може и да се окаже, че е имало грешки, но пропаст не се прескача 2 пъти. Дяволът е в детайлите, изпълнението е по-важно от самия план", допълни председателят на Българския форум на бизнес лидерите.

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »