Почитаме свети Йоаким и Анна - родителите на св. Богородица

Почитаме свети Йоаким и Анна - родителите на св. Богородица
A A+ A++ A

На 9 септември се отдава почит и на богоотците Йоаким и Анна. Те живеели в малкия градец Назарет, който бил на три дни път от Йерусалим. Всички ги познавали като много щедри и милосърдни. Двамата нямали деца.

На един от големите празници Йоаким отишъл в Йерусалимския храм и открил желанието си пред първосвещеника. Първосвещеникът започнал да го укорява, че заради греховете му Бог не го благословил с деца. Скръбта му станала толкова голяма, че не пожелал да се върне в къщи. Отишъл в пустинята, където пасяло стадото му. Там прекарал той в молитва и строг пост 40 дни. Молел се усърдно Бог да се смили над него, да извърши чудо – да стане и той баща, както някога Авраам станал баща в дълбоки старини.

Бог се смилил и изпратил ангел Господен, който казал на двамата: „Ти ще родиш благословена дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде дадено спасение на целия свят. Ще я наречете Мария“. Анна веднага дала обещание, че ако роди дете, ще го даде в служба на Бога.

Когато навършила три години малката Мария, бъдещата пресвета Майка на Божия син, Господ Исус Христос, била заведена в Йерусалимския храм и така родителите изпълнили обещанието си. Анна оставила Мария на първото стъпало на храма, който имал 15 високи стъпала. И станало голямо знамение – без да бъде водена или подкрепяна от някого Дева Мария сама леко изкачила стъпалата на храма и останала да живее при него. Баща й Йоаким починал на 80-годишна възраст и като останала сама, Света Анна се преселила от Назарет в Йерусалим.

#църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"